Malin om förlossningsskräck

”Hej Hillevi! (Läser med stor glädje din blogg, trots att jag är tjugo år och inte har några egna barn.) Bland mina jämnåriga kvinnliga bekanta råder det en nästan febril skräck för förlossningar. Man hör och läser ju så otroligt mycket onyanserande skräckhistorier om det hela och hur fruktansvärt ont det gör. ”Som att skita ut en soffa”, ”dras sönder åt två håll” ”sprack hela vägen upp…”osv..
Efter att ha tittat på barnmorskorna har mycket av förlossningsrädslan försvunnit hos mig. Jag har förstått att förlossning är ett arbete med toppar och dalar och inte bara en konstant smärta, jag har rent konkret fått se hur en förlossning faktiskt går till, jag har fått reda på vilka komplikationer som kan uppstå och vilka metoder man använder för att åtgärda dem.
Jag har lärt mig att smärtan kan vara positiv. Jag har helt enkelt lärt mig massa om den kvinnliga kroppen och barnafödande. Dessutom fått en intressant inblick i Barnmorske/Sjukhusvärlden. För de kvinnor som kanske redan har fött ett eller flera barn kanske detta är jälvklarheter men för mig som är lite yngre och ännu barnlös är det inte det.
Jag önskar att alla kvinnor (och män) i min ålder hade fått se några avsnitt ur barnmorskorna för att avdramatisera hela förlossningsbiten. För det är ju trots allt något av de mest naturliga som finns!
Allt gott med dej och nya Lykke Liten!
/Malin”

Svar: Åh, vad glad jag blir över sådana kommentarer. Vad underbart att du reagerar precis så. ”Jag har lärt mig att smärtan kan vara positiv”. Precis det minns jag också som en aha-upplevelse från föräldra-utbildningen jag gick innan min första förlossning. Tack, för ditt kloka inlägg.