Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Familjehyckleri? – Hillevi Wahl

Familjehyckleri?

Maria Sveland är igång ingen och gnäller över kärnfamiljen. Familjeonani, skriver hon. Bitterfittan. Men för det första förstår jag inte vad det är för fel på onani.
För det andra lever hon själv i en kärnfamilj och det blir rätt mycket glashus över det.
För det tredje har jag hört henne på radio – och då framstår hon som en riktigt vettig, rolig människa med självdistans och humor. Så det krockar lite i huvudet på mig. Och jag är rätt trött på hennes nattsvarta gnäll.
Det finns väldigt mycket kärlek och omtanke i kärnfamiljer också. Det ena utesluter inte det andra.

6 kommentarer

Låter som du totalt missat hennes poäng. Vad det är för sjuka normer som åter igen drar in över landet.

Sveland har som vanligt en massa ont att säga om kärnfamiljen, den konstellation hon själv valt att leva i, men kommer inte med några som helst vettiga alternativ. Bara någon vag förespegling av att 70-talet på något sätt skulle ha innehållit bättre alternativ. Majoriteten av oss som växte upp då vet att det inte stämde och har därför valt kärnfamiljen som hittills verkar vara det bästa alternativet för samlevnad. Sen har den brister men människor har också brister så samhällsingenjör Sveland kommer inte att lyckas hitta någon allena saliggörande samlevnadsform. Men det ger ju alltid cred att krama queer litegrann. Suck.

Vad är det som sägger att man inte kan kritisera det man själv lever i? Jag är vit, svensk, medelklass, heteronormativ, men det betyder inte att jag inte kritiserar det. Du missar poängen. Hon har flera.
Precis som du skriver utesluter ju inte det ena det andra. Att hon tar upp det hon vill kritisera, innebär ju inte per automatik att de bra sakerna inte existerar.

Hon borde prata ur skägget. Det hon försöker få fram är att alla problem i universum beror på män – och genom att ta bort dem ur ekvationen så löser allting sig, typ.

Fasiken vad ni andra i dessa kommentarer letar efter och gissar vad det är Maria Sveland vill säga. Det fundamentala blir ju i Maria Sveland krönika om familjeonani totalt bekräftat när man igår på kanal 1 ser torpet som är en jättevilla, och Ernst i Tv 4 som grejar till en brygga så familjen
kan sitta mera i havet och grilla, huset låg ju bara 30 meter från havet innan..
Bara för att man har familj av något slag innebär det inte att man lever i symbios, som dessa tidningar och program på TV vill försöka få det till.. jag skulle inte heller säga nej om min pappa köpte ett hus till oss barn vid strandkanten på Österlen, så att familjen kunde samlas och grilla lite..Jag skulle heller inte banga för ett förslag från te x min sambo om att hyra ett hus i grekland i en månad eller 2 veckor..

Det Sveland skriver är att hon inte förstår varför vi inte har tagit stafettpinnen och utvecklat det vidare. Det innebär inte att hon tyckte att allting var bra då, men att det kom fram en kritik mot kärnfamiljshyckeleriet och mot tvåsamhetshysterin. Hon undrar varför all kritik bara försvann och alla går tillbaka till det gamla vanliga fast än mer uppiffat än på 50-talet.
”Majoriteten av oss som växte upp då vet att det inte stämde och har därför valt kärnfamiljen som hittills verkar vara det bästa alternativet för samlevnad.”
Varför välja en förbestämd mall om den bara verkar vara de bästa alternativet? Varför inte skapa relationer utan mallar? Är vi så i behov av en mall att placera in våra liv i?