Bankmän är vår tids dammsugarförsäljare

Vi som är födda på 60-talet går omkring och har förtroende för våra bankmän. Det är ganska naivt. De bär sig snarare åt som dammsugarförsäljare mitt i finanskrisen.
Härom veckan hade jag blivit kallad till en rådgivare på min bank, eftersom jag ”borde se över mitt försäkringsskydd”. Rådgivaren hette Frasse, och en timme med honom var som en timme med Killinggängets bredkäftade businessman Percy Nilegård.
Han räknade snabbt ut på sin lilla miniräknare att min firma gjorde en vinst på en miljon om året. En miljon? Så mycket fakturerar jag inte ens för.
”Det låter högt”, sa jag.
”Nehej, då”, sa han och bollade med egenavgifter och kommunalskatt och visade att en miljon var lågt räknat.
”Och då rekommenderar jag dig att sätta av 14 300 kronor i vårt Trygglivs-paket.”
Fjorton tusen i månaden? Jag tittade på min gamla luggslitna barnvagn som jag hade kört in på bankkontoret. Och på den röda ”skötväska” som det stod Finax på – som jag hade fått gratis när jag hade köpt tre paket müsli på Vivo. Tyckte han verkligen att det såg ut som om jag kunde snyta fjorton tusen ur näsan varje månad?
Då sa Frasse att eftersom jag har tre barn att försörja så måste jag absolut ha en Vårdförsäkring också.
För DU måste ju få träffa en doktor samma dag! DU kan inte vänta på en operation flera månader! DU måste ha en operation för ditt diskbråck med en gång. Du måste ju vara i produktion hela tiden.”
Alltså.
Jag är ju inte statsminister eller barncancerläkare. Jag skriver kolumner och böcker och håller föredrag. Visst vore det jobbigt att få vänta flera månader på en diskbråcksoperation när det blir aktuellt. Men jag tror inte världen stannar.
Men Frasse fortsatte att prata om sin pensionsplan och sa att han även gärna hjälpte mig skatteplanera – och jag kände hur det var som om min själ lämnade kroppen och svävade iväg över bankkontoret. Där Frasses kollegor sprang fram och tillbaka med stora lass vin och sprit. De skulle tydligen ha fest.
De hade nog inte märkt att det pågår en finanskris.
Jag visste inte om någon borde tala om det för dem heller.
Jag tänkte inte göra det.
Jag tänker byta bank.
Till en som lever mer i verkligheten.

PLUS: Aino Trosell, Sveriges bästa arbetarförfattare, gör det igen i ”Järngreppet”.
MINUS: Tekniklallarna på SR som har raderat 80 000 ljudfiler, bland annat Spanarna, Sommar och På Minuten.