Hur mycket vet svenska kvinnor om sina kroppar?

Aldrig förr har det funnits så många hivsmittade i Sverige som nu. Klamydiafallen ökar, liksom aborterna. Och alldeles nyss hände det igen: en 19-årig flicka trodde att hon hade influensa och – häpp! – födde hon ett barn.

Det skrivs så mycket om de ”stackars invandrarflickorna” som inte får någon sexualundervisning i skolorna. Men hur mycket vet vi svenska kvinnor egentligen om våra kroppar?

När jag gick i skolan bestod sex- och samlevnadsundervisningen av att en bakfull lärare lät oss stoppa anonyma lappar i en hatt, som han sedan generat svarade på. Jag kan inte minnas att jag lärde mig någonting.

Min första stora aha-upplevelse var i stället den lesbiska kultromanen ”Rubyfruit jungle” av Rita Mae Brown. Äntligen fick jag se en annan verklighet, där kvinnlig sexualitet och homosexualitet inte bara beskrevs som en källa till problem utan något naturligt och roligt.

Senare har jag fått höra de mest fascinerande fakta om min egen kropp, från kompisar som pluggat till barnmorskor. Och varje gång tänker jag att wow, varför har ingen berättat det här för mig tidigare?!

Inte förrän jag nästan var fyrtio år och började föda barn fick jag tillgång till den tidigare så gömda informationen om oxytocineroch prolaktiner och hemliga ”koppar” och gömslen i min egen kropp.

Senaste numret av tidningen Fokus konstaterar att en ny sexuell revolution är på väg bland de unga. De experimenterar mer och kopplar isär sex och kärlek. Samtidigt erkänner Skolverket själva att den svenska sex- och samlevnadsundervisningen är alltför ojämn och oregelbunden för att fylla någon större funktion.

Tänk om vi, i stället för de där enstaka pinsamma lektionerna, kunde införa en treårig Kvinnokroppskunskap för alla tjejer på högstadiet? Som inte bara handlade om menstruation, preventivmedel och graviditet – utan om ALLA kvinnokroppens hemligheter.

Tänk, vilken fantastisk start det skulle vara för alla tjejer. Vi skulle bära med oss en helt annan respekt för våra kroppar genom livet. Och vi skulle garanterat slippa många fall av både ätstörningar, ofrivilliga graviditeter, övergrepp och bröstoperationer.

+ Nu kan man prenumerera på Marit Bergman. Underbart!

– Alkomätare för ammande kvinnor – och öl till hundar. Världen har blivit tokig.