Förlossningar har blivit big business

Vilken dag som helst nu ska jag föda mitt tredje barn. Och jag är så oändligt tacksam över att jag gör det i Sverige. Inte minst efter att ha sett Ricki Lakes egenproducerade dokumentärfilm ”The business of being born”, som visas på Årsta Folkets Hus i kväll den 29 april.

Filmen handlar i stort sett om alla medicinska ingrepp födande kvinnor utsätts för på amerikanska sjukhus, eftersom förlossningar har blivit en miljardbusiness och läkarna vill att kvinnorna ska in och ut – snabbt. Att ha kvinnor som håller på och föda barn i trettio timmar är en ren förlust. Alltså proppas de fulla med värkstimulerande dropp – samtidigt som de får bedövningsmedel. Vilket är helt vansinnigt, eftersom det ena ofta tar ut det andra och kvinnorna oftast får jobbiga förlossningar.

Och går det inte tillräckligt fort, trots alla mediciner, så beslutar läkarna om kejsarsnitt. Ofta mer byggt på att läkaren vill hem till familjen, än att det är bäst för kvinnan och barnet. På vissa kliniker slutar 40 procent av alla förlossningar med kejsarsnitt. Men det är ändå inte det som skrämmer mig mest när jag ser filmen, utan en scen där man intervjuar en samling barnmorskor och frågan ställs:
”Hur ofta får ni vara med om en normal förlossning?”

Alla tittar på varandra, nästan oförstående. ”I princip aldrig”, säger de sedan.
Det var därför talkshowstjärnan Ricki Lake ville göra den här filmen. När hennes första barn föddes utsattes hon för medicinska ingrepp, mot sin vilja. Hon kände att hon blev bestulen på en fantastisk upplevelse. När hon skulle föda sitt andra barn, beslutade hon sig därför för att föda hemma, så att hon fick föda barn på egna villkor.

Frågan hon ställer genom filmen är: Ska man se barnafödandet i stort som en naturlig händelse i livet, eller ska varje födsel betraktas som en möjlig medicinsk nödsituation?
En fråga som tål att funderas på. Och i tider när allt fler svenska sjukhus blir privata och profithungriga känns filmen som en rejäl varningsklocka – om vad som händer om vi importerar alltför mycket av det amerikanska medicin- och kejsarsnittstänket.

+ Kino i P1 – allting Roger Wilson tar i blir till guld.

– Valborgssuperiet. Både bland vuxna och ungdomar.