Det är så många av ”fuskarna” ser ut

Det år någonting sjukt med den här vab-debatten. Det hetsas mot fuskarna som om de vore någon slags inhemska terrorister. Men jag har hängt upp mig på en sak. Hela satsningen mot fusket beräknas kosta 50 miljoner kronor per år. Och försäkringskassan beräknar att de ska dra in – just det – 50 miljoner per år. Så det kommer inte att bli något plus i statskassan. Bara en hetsjakt på småbarnsmammor. (För enligt en annan undersökning så är det mammorna som tar ut 64 procent av vab-dagarna. Alltså måste väl en majoritet av fuskarna vara mammor. Eller?)

Dessutom blir det merjobb för alla förskolelärare som tvingas agera stasiagenter. Nu ska de springa med frånvarointyg fram och tillbaka. Som om det inte fanns nog med papperslappar från dagis. Och räcker det inte med de vanliga konflikterna som blir på förskolan när föräldrarna tar dit sina sjuka barn? Är inte det egentligen ett mycket större problem än de som stannar hemma och vabbar? Visst finns det de som fuskar. Alla har hört talas om någon. Men ingen gör det tydligen själv. Jag hade själv ingen aning om ens hur man gjorde förrän den här debatten kom igång. Jag har med ljus och lykta försökt få tag i en förstahandskälla. Någon som kan säga att ”jorå, jag har vab-fuskat, därför att…” Men den enda som jag har hittat är en kollega som blev anklagad för fusk härom veckan.

Hon och hennes man hade turats om att vara hemma med den sjuka dottern. Mitt i sjukveckan hade det infallit en planeringsdag på dagis. Försäkringskassan hade kollat med förskolan och – stopp och belägg! – för planeringsdagar får man inte ta ut vab-dagar! Det är fusk.
”Varför inte det? Jag var ju hemma med sjukt barn. Hon fick penicillin och kan bevisa det med läkarintyg. Och det där med att planeringsdagar inte räknas har ingen sagt.”
Hon kände sig utpekad och påhoppad.
”Jag har aldrig fuskat. Men nu måste jag sitta i telefonen och försöka reda ut det här med försäkringskassan. ”

Jag skulle tro att det är så många av ”fuskarna” ser ut. Dem ska vi alltså jaga med blåslampa. I stället för att jaga de riktiga skattebrottslingarna som kostar samhället många miljarder per år.

50 miljoner in, 50 miljoner ut, är det verkligen värt det?

+ Mobilt bredband. Frihet i en liten ask.

– Ikea en lönehelg.