Elvis tvingade gravid Priscilla att hårdbanta

Visste ni att Elvis Presley handplockade sin kvinna, Priscilla, när hon var fjorton år, så han skulle kunna forma henne själv? Det var han som bestämde när hon skulle sexdebutera (sju år senare) – medan han själv naturligtvis fortsatte att ligga till höger och vänster. Det var Elvis som bestämde när hon skulle bli med barn, fast han var livrädd för att hon skulle bli fet. Så
hon tvingades hårdbanta under hela graviditeten. Under långa tider levde hon bara på ägg och äpple. Och gick bara upp fyra kilo.

Detta lär jag mig i Liv Strömquist fantastiska seriebok ’Einsteins fru’. Liv radar upp det ena exemplet efter den andra på hur våra kända manliga förebilder egentligen var, som partners och pojkvänner. De flesta var värre än Elvis.

När jag läser boken så slår det mig att hela samhället har blivit som en enda stor, fet Elvis. Överallt står någon överförmyndar-forskare-läkare (oftast manlig) som är livrädd för att gravida kvinnor ska bli för feta.
Larmrapporterna sparkar oss i magen, nästan dagligen. Vi får långa listor på vad vi får äta. Stränga förhållningsorder om vad som anses vara normalt att gå upp i vikt. Senast i förra veckan gick en forskare ut och röt till om att vad kvinnor äter under graviditeten kan göra våra barn överviktiga resten av livet.
Trams! säger jag.

Om föräldrarna har dåliga matvanor så påverkar det självklart hela familjen. Men de här nio månaderna har i princip noll att göra med hur tjocka barnen blir. Jag har gått upp trettio kilo med båda barnen – många kvinnor gör detsamma – och inget av mina barn är överviktiga. Tvärtom. Så sluta skuldbelägga gravida kvinnor! Det känns som bara ytterligare en härskarmetod. En förtryckargrej. Det är svårt nog att leva med sin knasiga (eller helt naturliga, beroende hur man vill se det) kropp under de här nio månaderna.

Det sorgligaste är kanske ändå att så många kvinnor tror att de måste göra som Priscilla. Ätstörningarna bland gravida blir allt vanligare. Och kändiskvinnorna spär på. Som Alexandra Pascalidou, som skriver att det är skitjobbigt att väga 66 kilo i sjätte månaden. Herregud. Elvis has left the building för länge sedan! Själv försöker jag att hålla mig under Martina
Haags 102 slutkilon.

+ Äntligen får vi komma tillbaka till ’I en annan del av Köping’.

– Barn bältas fast på vuxenpsyk och drogas ner. En skam för Sverige.