Taskigt blodvärde

Ja, som vanligt rasar det ungefär samtidigt som jag går in i sjunde månaden. Från 127 till 114, fast jag äter blodpudding och järntabletter så det sprutar ur öronen.
Har ni några bra tips?
(Och säg bara inte blutsaft, för då kräks jag…)

4 kommentarer

Hej Hillevi!
Här är lite tips…
Järnrik mat
Som blodgivare är det bra att äta god och järnrik mat. Det gör dig dessutom friskare och piggare. Speciellt järnrika grönsaker är nässla, grönkål, persilja, sallad, purjolök, spenat, rädisblad, hirs och spirade groddar.
En bra start på dagen är; ett glas färskpressade apelsinjuice till gröten, filen och müslin eller smörgåsar med köttpålägg till exempel leverpastej.
Servera alltid grönsaker till maten och avsluta måltiden med en C-vitaminrik frukt. Frukt och grönsaker till varje måltid är särskilt viktigt för den som inte äter kött.
Laga en extra jänrik middag!
Köttfärssås, spagetti och paprika. Köttgryta, potatis och brysselkål. Levergryta, ris och broccoli. Stekt kotlett, kokt potatis, skysås och broccoli. Rostbiff, potatissallad och tomatsallad. Lammkotletter, ratatouille och bakad potatis. Stekt biff i ciabattabröd, tomat, paprika och lök. Wokad lövbiff med paprika, purjolök och ris.
Små tips!
Drick citronvatten till maten.
Mörkt kött är järnrikare än ljust kött.
Vinäger löser ut järn ur järngrytan.
Torkade aprikoser är ett järnrikt godis.
Räkor och musslor ger mer järn än vit fisk.
Hälsningar
//Monica som har läst din sida sedan 2002.

Hej där! En sak som är bra att tänka på förutom att äta något c-vitaminrikt, som främjar järnupptaget, är att INTE äta mjölkprodukter till. Alltså svälj ner tabletterna med typ apelsinjuice och inte mjölk som hämmar upptaget. Liten bra detalj! 🙂

Hej!
Sätt inte i halsen nu, men något som jag fick tips om på MVC var akoholfritt rödvin och det har fungerat jättebra för mig som blir dålig av järntabletter och mår illa av Blutsaft. Utbudet är inte så stort och det är inte jgott, men bättre än alternativen…Jag hade inte ens problem när jag väntade tvillingar 😉 Iaf inte pga blodvärdet
kram
Anette