Systemets personal: Vi ser mer än folk tror

Jag vill bara ge en eloge till Svenskans idagsida som har tagit ett osentimentalt och modigt grepp på alkoholen. Vardagsdrogen.
I dag är det en intervju med Maria Nilsson som jobbar på Systemet.
”Vi ser mer än folk tror”, säger hon.
Bara detta att se en människa gå ner sig på ganska kort tid gör ont. Men vuxna gör trots allt ett val. Värst är det att se barnen.

”Däremot blir jag väldigt illa berörd när det kommer föräldrar med barn som säger ”Måste du köpa i?dag också, vi var ju här i går”. I vissa lägen skulle man önska att de var berusade så att jag kunde nobba för att de skulle få upp ögonen för vad de håller på med”, säger Maria Nilsson.

Hon ser också en tråkig utveckling med att det ska vara alkohol med i alla sammanhang. Det är alldeles självklart att det ska serveras alkohol på 18-19-åringars studentmottagningar, till exempel:

”Man står där nedanför och applåderar när de står fulla på flaken och inte ens är 20 år gamla. När jag var på studentfirande gick lärare och föräldrar och plockade upp ölburkarna efteråt. Då tänkte jag herregud, man har godtagit det på något vis.”

Tänkvärt på många vis.
Läs gärna hela serien ”Rusets kraft”, på idagsidan i SvD.

1 kommentar

Egentligen är uppgiften som t ex Systembolaget, Kriminalvården och Svenska Spel ha helt omöjlig: Man ska gasa och bromsa samtidigt. Då luktar det brända bromsbelägg:
*Systembolaget ska både sälja och inte sälja alkohol
*Svenska Spel ska både dra in pengar till statskassan och motverka spelberoende
*Kriminalvården ska både straffa och vara hygglig/återanpassa.
Jag beundrar dom som ger sig in på att jobba med dessa omöjliga uppgifter, skulle ej klara det själv!