Oj, vad många reaktioner!

Jösses, vad många mail och kommentarer jag fick på mitt inlägg om inseminationer för ensamstående kvinnor.
Jag ska försöka svara på de flesta i morgon, men redan nu vill jag säga att jag naturligtvis inte menar att inseminationsmammor är sämre än andra mammor. Och självklart är era barn högt älskade och efterlängtade. Tror jag det!
Jag hade mycket väl kunnat vara en av er, för så tänkte jag när jag var trettio och ännu inte var i någon fungerande relation. ”Har jag inte hittat någon innan jag blir 35 så får jag väl fixa det själv.”
Så naiv var jag.
Nu vet jag så mycket bättre. Om så många barns pappalängtan – och hur svårt det kan vara som ensamstående mamma. Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen: Ensamstående föräldrar är mina hjältar, jag fattar inte att ni orkar. Bara detta att inte dela sjukdomsnätterna med någon, eller glädjefnatten över en stark bebisnacke.
Men det är inte de individuella besluten jag vänder mig mot. Alla kvinnor som åker till Danmark eller andra länder har starka skäl och övertygelser. Det har jag all respekt för.
Men det är något konstigt med ett samhälle där vi säger att vi inte har tid att bygga upp relationer, att det är viktigare att få barn nu, fort, genast!
Då handlar det inte längre om barnen.
Vad som är bra för barnen.
Då handlar det om något som är grundläggande fel i hela vårt synsätt.
(Men som sagt, jag skriver mer i morgon.)

10 kommentarer Skriv en kommentar