Jessika Gedin spanar på: Den nya matmysticismen

När jag läste religionshistoria för längelängelänge sedan på Lunds universitet så berättade vår fantastiska professor om matmysticism. Och just denna professor var så hängiven att hon faktiskt provade på de olika sätten att idka religion genom att olika sorters magiska dieter. Jag undrar om det inte var vissa gnostikerna som menade att man bara skulle äta vattenfrukter, typ gurka och liknande. (Rätta mig gärna, ni som vet.)
Hon berättade målande om hallucinationer och annat spännande som inträffade efter en viss tids svält. Synnerligen fascinerande.

Just detta kom jag att minnas när jag i dag lyssnade på poddversionen av Spanarna i P1. Jessika Gedin har nämligen spanat på den nya matmysticismen. Som detta med att portionerna på tavlor med Jesus sista nattvard bara blir större och större och vad är det egentligen Mona Lisa har ätit för att få det där konstiga leendet?
Veckans mest ätstörda – och roligaste – kulturupplevelse.