Jag är Årets Lucia!Här står jag och försöker balansera min fina luciakrona på huvudet. Men jag är allra stoltast över utmärkelsen och motiveringen, som den enväldiga juryn Anna Lenngren formulerade så här:

Hillevi Wahl är Årets lucia

Motiveringen lyder:

Hillevi Wahl berättar om sin helvetiska uppväxt i en dysfunktionell familj i boken Kärleksbarnet. Genom att sätta ord på sina upplevelser från barndomen hjälper hon alla de 200 000 barn som växer upp i missbrukarfamiljer idag. Kanske ger boken också några vuxna råg i ryggen att våga ingripa när de ser barn fara illa.
Hillevi talar klarspråk, hon väjer inte för det svåra. Hillevi Wahl är i sanning en förebild för oss alla, därför är hon Årets Lucia.
– Jag var rädd för mitt liv flera gånger, säger Hillevi i en intervju av Katarina Matsson i tidningen Metro.
– Mamma blev fruktansvärt elak när hon drack. Min pappa drack på ett annat sätt. Han blev väldigt trött, säger hon. Uppväxten präglades av fyllefester och Hillevi sov med kläderna på för att slippa sexuella trakasserier från okända gäster.
– Det finns forskning som säger att alkoholistbarn har stresshormoner på samma nivå som elitsoldater i krig. Jag har överlevt ett krig, säger Hillevi.
– Min mamma var väldigt trasig. Hon åkte ut och in på avgiftning och försökte ta livet av sig, säger hon.
Själv var Hillevi bara fem år när hon första gången härmade mamma och åt tabletter. När hon var tolv år bröt hon med modern, men den trasiga uppväxten har följt henne långt upp i vuxen ålder.
– Jag drack friskt när jag var tonåring och har prövat på knark. Det tog mig 40 år att sluta välja destruktiva män, säger Hillevi.
”Jag ville verkligen inte skriva en bok om det. Men jag var tvungen. För min egen skull, för mina barns skull och för alla andra kärleksbarns skull.”

Tack Hillevi!
Du är Årets Lucia.

Anna Lenngren

Läs mer på Metro.se.

2 kommentarer