Alla barn har rätt till en vit jul

Första advent och vi lackar mot jul. Hur känns det? Förväntansfullt eller ångestladdat?Så här skriver jag i Kärleksbarnet:

”Jag hatade jularna. Och jag har hatat dem hela livet. De var bara ett långt, helvetiskt lidande. Egentligen hade jag velat gå och lägga mig och sova första dagen på jullovet och inte vakna upp förrän skolan började igen.
Alla andra barn såg fram PMot julen och tjatade om sina önskelistor och julklappar redan i oktober. De handlade julgran och pyntade fint och deras lägenheter fylldes av dofterna från julskinka och köttbullar och lussekatter och pepparkakor.
Hemma hos oss fanns det ingen julgran – de barrar så jävligt – och de enda dofter som spred sig hemma var av utslaget vin och fylla.”

Minst tvåhundratusen barn har en eller två föräldrar som är missbrukare.
Det är minst tvåhundratusen för många.
Läs om iogt:s kampanj En vit jul här.

2 kommentarer Skriv en kommentar