Varningstexten säger inget om alkisbarnen

Krönika i Metro 5 oktober 2007.
Alkohol kan skada din hälsa. Alkohol är beroendeframkallande. Skojar lagstiftarna med oss? Skulle det föreställa varningstexter?
Tänk om de i stället hade skrivit: ”Ditt barn kommer att hata dig. Ditt barn kommer att få samma nivå av stresshormoner som en elitsoldat i krig. Ditt barn kommer att gå omkring resten av livet som en vandrande Vietnamveteran. Vilsen och sargad – och på jakt efter egna känslomässiga kickar. Ditt barn kommer själv att söka sig till missbrukare när hon eller han ska bilda familj. Ditt barn kommer att få sår i själen som aldrig läks. Dina barnbarn också. De kommer förresten också att hata dig.”

Då kanske vi kunde börja snacka om varningstexter som låg lite närmare sanningen.
Tacka vet jag Finland. Under kampanjen ”På fyllan är du en idiot” visar det finländska bryggeriförbundet att det går att ta sitt ansvar, även om man själv kränger alkohol.
De visar hur det verkligen ser ut när man dricker: Den snygga killen pinkar på sig, den snygga tjejen spyr i sin handväska. Och antagandet att ”Jag är snygg” illustreras med en bild på en tjej nedkletad av mascara och med snedtrampade klackar.

Visserligen vänder sig kampanjen till en målgrupp mellan 18–30 år. Men den skulle precis lika gärna kunna vända sig till alla småbarnsföräldrar som gärna vill fortsätta festa fast de fått barn. Det är bara att sätta en liten unge bredvid killen som pinkar på sig, eller vid tjejen som spyr i handväskan.
200 000 svenska barn lever med minst en förälder som är missbrukare. Just nu. Det är flera barn i varje klass. Av alla dessa barn får bara 2 700 plats i en stödgrupp. De andra 197 300 då? Vem bryr sig om dem?

Jag får dagligen mail från missbrukarbarn som berättar om hur det har varit att leva med föräldrar som misshandlat dem psykiskt och fysiskt. De berättar om hur de har sovit med kläderna på för att de aldrig har vetat vem som ska komma in i deras rum på natten – och hur de har tvingats skydda sina småsyskon när mamman har jagat dem med kniv.

Den 10 september ordnar regeringen en landsomfattande konferens för arbetet för barn som växer upp med föräldrar i missbruk. Äntligen lite fokus på alkisbarnen! Östersunds-posten gjorde för en tid sedan en hel bilaga om missbrukarbarn. Ett lysande initiativ. Den tidningen borde tryckas upp och delas ut till alla skolklasser i hela Sverige. För vi måste visa dessa, våra minsta, att vi ser dem och bryr oss om. Det räcker inte med att vi gömmer oss bakom någon larvig varningstext på lådvinet.

+ ”Ensam mamma söker”. TV 3 har gjort höstens mest hjärteknipande såpa.

Vinterkräksjukan är redan här. Herregud, det var ju nyss sommar.