Vi skrämmer våra barn till lydnad

Det går en skrämmande auktoritär våg över barnuppfostran i Sverige och Europa. Barn ska straffas till lydnad och tystnad.
I dokumentären ”Förgrymmade ungar”, som SVT:s Dokument inifrån sänder nu på söndag, 9 november, visas det hur det som många tror bara är en konstig sorts underhållningsprogram – som Nannyjouren och SOS Familj – är en del av något mycket allvarligare.
Hälften av Sveriges kommuner erbjuder föräldrakurser, i program som Komet och Föräldrakraft. Till detta har regeringen avsatt 70 miljoner. Det vore väl bra om det verkligen var stöd till familjerna. Men i stället handlar det om att ge guldstjärnor till Lydiga Barn. När de har fått tio guldstjärnor ska de belönas med en kram, ett leende eller lite extra tid med en förälder.
Bara här vill man ställa sig upp och skrika att För helsicke, det har de rätt att få ändå!
Utagerande barn behöver inte en time out. De behöver en time in med föräldrarna. Kramar, kramar och fler kramar.
En förälder i ett stödprogram berättar att hon har två barn som hon försöker få blöjfria. Den treårige sonen klarar av att hålla sig torr. Han får guldstjärnor och kramar. Den femåriga dottern kissar på sig. Hon får inga guldstjärnor. Och inga kramar.
Som om man skulle kunna styra över sina kroppsfunktioner.
I alliansens Sverige ska Flumskolan bort. Barnen får lära sig att de kan göra ett Bra Val eller ett Dåligt Val. Ett Bra Val är att sitta tyst i klassen. Gör man inte det kan man hamna i något som är skrämmande likt en isoleringscell. Som på Björkestaskolan i Nykvarn. Rummet har illgula väggar och en Bart Simpson-version av Munchs ”Skriet” på väggen. Vill man inte gå dit självmant bärs man ut – av en eller två lärare. Varför?
”För att jag pratade för mycket”, säger en liten flicka med stora, ångerfyllda ögon.
När jag var liten fick jag alltid tre varningar av mamma när jag frågade varför hon drack så mycket.
”Första varningen!”
”Men mamma, är du ledsen?
”Andra varningen!”
”Men mamma…”
Pang! Örfilen brände på kinden. Som så många gånger förr. Och jag slutade fråga. Jag blev ett tyst barn med ett stort, svart hål i magen.
Är det verkligen sådana barn vi vill ha? Eller sunda, trygga barn som vågar ifrågasätta de vuxna?

PLUS: Barack Obama. It’s time for change.
MINUS: I oktober blev 20 000 svenskar varslade från sina arbeten.