Låt alkismammorna handla på systemet

Regeringen vill sänka alkhoholskatten, men kritikerna i sina vita, nystrukna skjortor kommer sin vana trogen att basunera ut att all statistik visar att sänkt spritskatt bara leder till en massa elände för alkoholisternas familjer.
Jaså? Jag säger som Mark Twain: Det finns tre slags lögner: lögn, förbannad lögn och statistik.
Jag kände nyligen en man som hade ett bra jobb, var facklig förtroendeman och hade en stabil kvinna vid sin sida. Det var bara det att han var för glad i flaskan, eller lådan, som det väl heter nu för tiden.
Till slut fick han inte fler chanser på jobbet, och hans kvinna tröttnade och bad honom flytta. ”Hur kan du vara så elak”, sa han och söp ned sig. Så klart.

Han flyttade in i ett hus mitt PMot hennes, och varje morgon såg hon hur han tog bilen till systemet. Ibland ringde hon polisen.
Hon vet inte om de någonsin stoppade honom, men hon sa att det kändes som en lättnad när hon såg att han sålde bilen. Nu tog han bussen till Stora torget, och då visste hon åtminstone att han inte skulle köra ihjäl någon på vägen dit.
Men sedan, det kan ha varit i november, såg hon honom inte på flera dagar. Hon blev orolig och gick och ringde på. Ingen öppnade. Hon ropade i brevlådan, men ingen svarade.
Ett par dagar senare gjorde hon om samma sak. Sedan ringde hon en av hans gamla jobbarkompisar. Han fick husvärden att låna ut en nyckel. När de kom dit hittade de honom död.
Obduktionen visade att han dött av något slags hembränt som polisen hittade i lägenheten. Hans risiga kropp hade inte klarat av att hantera fulspriten. Men just då var det det enda som han hade råd med.

Min mamma hittades också död. Hon hann ligga i tre månader innan grannarna larmade polisen. När jag fick obduktionsprotokollet klarade jag av att läsa sida upp och sida ner med alla vidriga detaljer om vad som händer en kropp som får ligga och ruttna i tre månader. Men det var en mening som fick mig att börja gråta.
”Bidragande dödsorsak: Etylalkoholförgiftning.”
Åh nej, mamma! Inte t-sprit! Bara inte det!
Där. Där bröt jag ihop.
Det visade sig senare att etylalkohol är läkarspråk för vanlig alkohol. Och jag vet inte om någon av er kan förstå vilken enorm lättnad det var att få reda på det.
Det var bara vanlig sprit. Vanlig Systembolagssprit. Hon hade fortfarande lite värdighet kvar.
Alla som levt med alkoholister vet en sak: Det har ingen som helst betydelse hur mycket de där statistikjunkisarna med sina vita skjortor och pärmar under armarna höjer eller sänker spritskatten.
Alla alkismammor och alkispappor kommer att få tag i sitt gift ändå. För min del uppskattar jag om de får lov att ha råd att handla på Systembolaget. Då vet man i alla fall vad de får i sig.