Kungen är bara en uppgraderad bonnläpp

Två miljoner tittare kan inte ha fel. Bönder är hetare än någonsin. Ett av de mest partriarkala programmen i tv:s historia blev en dundersuccé. Inte bara för TV 4 och de kärlekskranka bönderna, utan även för kvällstidningarna. som skördat stora framgångar tack vare ”Bonde söker fru”.
Samtidigt turnerar Sveriges första bondeopera ”Fanny Ensilage” runt i Sverige. Kvinnan bakom verket, Fanny Danielsson, har gjort research genom att ligga på sofflocket och tjuvlyssna hemma hos bönder i flera decennier. Dessutom har hon prenumererat på tidningen Land sedan hon var sju år.
”Jag har en känsla av att bönder är lite mer vardagsfilosofiska än andra. Som en kille sa till mig: ”Mina kompisar sitter och skickar sms till varandra på krogen medan jag plöjer mina åkrar. Det kommer inte att finnas något kvar efter dem när de dör, mer än kanske några sms och telefonräkningar. Men min åker kommer att finnas där, och den har jag planterat.”
Aftonbladet har permanentat sin flirt med bondesamhället genom sin nya lördagsbilaga ”Härligt hemma”, ett rent plagiat av gamla hederliga Hemmets Journal. I tidningen finns korsord, stickbeskrivningar, frågespalt om antikviteter, recept på saffransbullar och reportage med rubriken ”Jag började träna på gym och fick kontroll på min diabetes”. Kan man komma längre från Stureplan än så?
Och kungafamiljen är mer folklig än någonsin. Titta bara: Har de folkdräkt? Ja. Koll på sina förfäder? Ja. Ärver de gården? Ja.
Husdjur? Ja. Planterar träd? Ja. Kör traktor iförd keps? Ja. Kungen är med andra ord bara en uppdaterad bonnläpp.

Det är ingen slump att den här bondetrenden kommer just nu, samtidigt som ”The planet” rullar på tv och Al Gore åker jorden runt med sitt katastrofbudskap. Nu, när världen håller på att gå under, vill vi allihop ut på åkrarna och trycka ner våra rötter i myllan för att rädda vad som räddas kan.
Men jag, som är uppväxt med Bröderna Djup och bonden Dubbel-Anders i granngården utanför Hörby, har lite svårt för att se det ursexiga med just bönder. Vad jag vet så är det minst lika vanligt med hustrumisshandel, missbruk, övergrepp och bulimi på landsbygden som överallt annars. Se bara på ”den gullige grisbonden” Andreas. Jag har en känsla av att grisarna inte är de största svinen där.
Så alla ni stressade storstadskvinnor som längtar efter lite lantlig idyll: Vänta inte på att någon charmig prins ska komma inputtrande på en vit traktor. Kör själva!

+ Fanny Danielssons nästa opera ska tydligen handla om sjukvårdsupplysningen och hypokondri. Den kvinnan är ett geni!
– Skamvrån är tillbaka på förskolor och i hemmen. Men nu kallas det skampall eller time out. Varför lär vi våra barn att frysa ut varandra?