Vad kostar du, lilla vän?

Vet ni vad ett barn kostar? 1,2 miljoner. Vet ni vad två barn kostar? 3,2 miljoner.
Det har Föreningssparbanken räknat ut.
”Varför blir det inte dubbelt så mycket?” undrade modern.
Men hon fick svar direkt. Med första barnet kan man bo kvar i samma lägenhet, köra samma lilla tvådörrars skruttbil. Men när tvåan kommer…
Precis så var det för modern och fadern också. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt mycket syre för fyra personer i deras gamla lägenhet på 47 kvadrat. Därför tvingades de köpa en dubbelt så stor och dubbelt så fin. Så att barna kan springa omkring. Och bara där rök över tre miljoner. Nu har modern och fadern bestämt sig för att köpa en större bil också. En med minst fyra dörrar. Så att modern slipper vika ihop sig som ett gem varenda gång hon ska in i baksätet med lillebror. Och bakluckan måste rymma två barnvagnar alternativt fem papperskassar fyllda med veckohandlad mat plus två gigantiska blöjpaket.
När storebror kom hade de nästan inga utgifter alls. De fick låna säckvis med kläder, köpte mycket begagnat och svärmor betalade vagnen.
Men nu har de för länge sedan packat ner de lånade kläderna för att lämna tillbaka dem. Och lite nya kläder är han väl värd, den nya guldklimpen. Vilket innebär att storebror tittar djupt avundsjukt på tröjorna med Nalle Puh eller Musse Pigg – och måste ha minst lika många i rättvisans namn.
Och hur är det nu, har banken tagit med alla mutor i sin beräkning? Alla chokladbitar, tablettaskar, glassar eller serietidningar med en liten meningslös present i som storebror får för att man ska kunna ta sig från punkt A till punkt B?
Nej, tror inte det.
Modern räknar kallt med att hennes barn kommer att kosta någonstans mellan fem och tio miljoner innan de fyller 18.
Men det kan ju göra detsamma. För det är ändå deras livs absolut bästa investeringar.

3 kommentarer

Hej! Har inte kikat in på evigheter nu igen – och ser att du ju blivit publicerad! Vad jättekul!!!
FÖr att kommentera inlägget, så tror jag definitivt inte att alla mutor är inberäknade, eller mammors handväskors livslängd, som kortas avsevärt av alla nerknälade våtservettspaket, blöjor, bananfodral, macdonaldsleksaker att byta i en restaurang som har rätt figur inne, pixiböcker, hårsnoddar (för all del inte så destruktiva på egen hand i handväskan…) och fan och hans moster! Vill ha handväskebidrag, inser jag när våren börjar skönjas i luften! :o))) Har bott i en och samma, sedan min snygga i höstas fastnade i hissen i PUB-huset och fick remmen avryckt när jag skulle ha in två barn och barnvagn och mig samtidigt… Kanske ingen förlust, eftersom det inte fick plats med våtservetter i den, men till joooobbet, då…? :o/