Mammaledighet betald time-out

Min tvååring kallar mig för pappa. Sin pappa kallar han för mamma. Vi har för länge sedan vant oss – men omvärlden tycker det är jättekonstigt. Jag har försökt förklara att när de är små så tänker barn i stora begrepp. BIL var länge allting som hade hjul. FLYGPLAN var allting som hade en propeller, även vindkraftverk och takfläktar. Följaktligen blev PAPPA en Väldigt Viktig Person.
Det kan ha inverkat att min man var föräldraledig längre än vad jag var. Jag var mammaledig i tio månader, han var hemma i tretton. Mycket för att jag tyckte det var aptrist att vara hemma. Hur mycket jag än älskade den där underbara ungen. Men jag klättrade på väggarna och räknade minuterna tills pappan skulle komma hem från jobbet.

För min man var det inte alls lika traumatiskt. Han älskade att vara hemma, han hittade nya polare i lekparken och kunde stå och gunga och gräva i sandlådan i evigheter utan att få spader.
Trots detta så var det inte alldeles självklart att jag skulle lämna över föräldraledigheten till honom. Herregud, han visste ju ingenting om barnets rutiner och behov. Tänk om han glömde att ta på honom mössa när de gick ut! Eller glömde att ge honom AD-dropparna! Och ve och fasa, tänk om barnet utvecklades när jag inte var hemma!
Vi överlevde pappaledigheten, allihop. Min man gjorde inte alls som jag hade gjort, de fick sina egna rutiner och jag kunde bli djupt avundsjuk när jag såg att de satt och gosade när jag kom hem. Som om de faktiskt kunde vara utan mig!
Ibland undrar jag om det inte är där skon klämmer när mammor vägrar överlåta föräldraledigheten till papporna. Jag tror inte alls att det handlar om ekonomi så ofta som folk hävdar, men det är ett argument killar kan köpa, alltså för kvinnorna fram det i alla lägen. För om bara papporna visste hur mycket den där första tiden betyder, så skulle de aldrig släppa hela härligheten till mammorna.

Nalin Pekgul, ordförande för s-kvinnorna, och hennes man har delat lika på föräldraledigheten. ”Det är lika orimligt att jag skulle få överlåta mina semesterdagar till min man som det är att jag skulle få överlåta mina föräldradagar”, sa hon i en DN-intervju. På frågan ”Förstår inte föräldrarna sitt eget bästa” svarade hon: ”Jag känner igen diskussionen från när jag träffar invandrarföräldrar för att diskutera unga tjejers rätt att bestämma över sitt liv. Många invandrarföräldrar använder samma argument. Vadå, det är våra döttrar, vi vet vad som är bäst för dem och det är att åka hem till landet och gifta bort dem med en kusin.”
Hahaha! Nalin Pekgul for president. Precis så är det ju. Jag har träffat tillräckligt många mammor i lekparken för att veta att de många gånger helt enkelt bara är förbannat trötta på sitt jobb, och använder föräldraledigheten som en time-out. Sedan vill de för allt i världen inte lämna över sin guldklimp till pappan utan använder all sin kvinnliga list för att få ta i princip hela föräldraledigheten. Det är inte schyst. Och det är framför allt inte för barnens bästa. Barnen behöver minst två Väldigt Viktiga Personer som kan deras rutiner och behov utan och innan. Kalla oss gärna pappa.