Mänskligt och osentimentalt om skilsmässor

Metro skilsmass

9187049171

Veckans Metrokrönika handlar om det nationella skilsmässotraumat – och vägen ut ur det. Apropå en ny bok som Olof Nauclér har skrivit, ”Skilsmässokalendern”. Det är ingen expertbibel med krångliga ord, det är en kompisbok. Vännen Olof Nauclér tar oss med igenom resans tuffa månader och ger tips och små knuffar i rätt riktning. Jag tycker om den här boken, framför allt för att den är så mänsklig och osentimental. Så här börjar krönikan:

”Ett av Kristian Luuks och Andres Lokkos mest uppmärksammade poddradioprogram är ett avsnitt där de berättar om sina skilsmässor. Luuk var den som lämnade – och Lokko var den som blev lämnad. De berättade öppet och ärligt om den kris som skilsmässorna inneburit för dem båda. Efter programmet badade de i läsarbrev. Det var som om de hade öppnat en dammlucka av känslor för alla de män som kände igen sig. Luuk och Lokko blev nästan chockade själva. De anade inte hur stort det nationella skilsmässotraumat var. Över hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Ofta är det också kvinnan som initierar separationen. Men inte alltid. Varje skilsmässa är sin egen kris. Och det kan hända oss allihop.”

Hela krönikan kan du läsa här. Dela gärna vidare och kommentera. Vad är dina erfarenheter – skulle ha du varit hjälpt av en sådan här bok?