Hur klena kan storstadsborna rimligtvis vara?

Här är dagens Metrokolumn, som återigen tar avstamp i BAMM, med rubriken ”Hur klena kan storstadsbor vara?” Så här börjar den:

”Nu är jag hemma igen från mitt äventyr med BAMM, Björkliden Arctic Mountain Marathon, en tvådagars fjällorienteringstävling som räknas som en av de tuffaste och mest utmanande i Sverige.
Och det var precis en sådan där fantastiskt vacker, magisk, urjobbig, solig, glittrande, varm, kall, dimmig och fullkomligt häpnadsväckande upplevelse som jag hade hoppats. Men allra mest förbluffad blev jag nog ändå vid avslutningsbanketten när alla hade kommit i mål. IFK Kirunas talesman klev upp på scen och höll upp en genomskinlig plastpåse och talade allvarligt till de sexhundra tävlande: ”Vi brukar ju tala om hur viktigt det är att vi är rädda om naturen och inte skräpar ner. Här har jag nu en påse med fyra m & m:s, en chokladbit, en tältpinne och ett gummiband …” Han gjorde en konstpaus. ”… och det var allt vi hittade efter 600 personer i nattlägret när vi packade ihop. Det vill jag ge er alla en eloge för! Tack för det!”

Jämför detta med en söndagsmorgon efter en lördagskväll i Rålambshovsparken i Stockholm. Där varenda gräsmatta ser ut som ett slagfält eller en sopstation. Engångsgrillarna och pastasalladsbyttorna ligger i drivor och det är ölburkar, kapsyler och sönderslaget glas överallt. Plus trasiga solstolar, parasoller och en gammal toalett. Det är fullkomligt bedrövligt. Och närmast obegripligt.”

Läs gärna hela kolumnen här, och kommentera!

5 kommentarer

Jag tror att det finns ytterligare en förklaring. Arbetade en tid i Munchen och kan konstatera att trots att det är en storstad, ungefär i Stockholms storlek, så var där rent och snyggt. Ett exempel: vid deras bankomater låg det inte drivor av ”kvitton” på marken som det gjorde vid bankomaten vid Hornstull där jag hade min lägenhet i Stockholm. Det som hände i Munchen, om nån kastade skräp på marken, var att de som såg det sa till. Även om man t ex parkerade bilen fel, t ex för nära en korsning, eller la fel i återvinningscontainrarna så var det ofta nån som påpekade att det var fel och man fick stå där och skämmas. Det finns i Munchen  (kanske i hela Tyskland, men det vet jag inte) en social kontroll som saknas i Stockholm. Ingen säger nåt till den som lämnar skräp efter sig i t ex Vasaparken.  Det var oxå så att satte man sig vid ett stort tomt bord på i en ölhall så var det vanligt att andra (helt okända) satte sig intill vid samma bord och hejade och började småprata.  I Stockholm är det normala att sätta sig lång ifrån som möjligt. Som sagt jag tror att ett problem i Stockholm (Sverige) är bristen på social kontroll.

Skräpiga miljöer drar till sig mer skräp. Rena miljöer (i en stad) signalerar att här är nån som bryr sig. Sen är inte alla alltid så mottagliga att de förstår sådana signaler 🙂 Men Anders har också en poäng, i Tyskland lägger man sig i mycket mer, på ont och gott. För stadsmiljön  verkar det göra gott iaf!