Taxi, var god röj!

Taxi, var god röj! Röj upp bland era förare. När det nationella körprovet för taxiförare återinfördes i april underkändes två av tre. Somliga blev stoppade för att inte olyckor skulle inträffa. Andra hittade inte ens till platsen för provet. Är det någon som är förvånad?
Nu måste föraren dessutom kunna montera en bilbarnstol för att bli godkänd.
Äntligen! Jag vet inte hur många gånger jag stått på en taxistation med ett tjugotal bilar inne, men så fort man nämner ordet bilbarnstol så springer förarna åt andra hållet. Går man från bil till bil och frågar, får man bara långa eder. Med vidhängande gester som talar om vad de tycker att man ska ta och göra med sin bilbarnstol.

Kommer man däremot ensam till Centralstationen i Stockholm en sen kväll, är det en veritabel köttmarknad. Förarna visslar och skrattar och kommer med sexuella inviter. Går man in i fel taxi utbryter ett verbalt slagsmål. När de väl startar motorn är det på sin höjd en av fem som hittar rätt. Det kan man leva med. Värre är det med tafsarna. Taxiförarna som lägger en hand på låret och frågar om man vill betala i natura. Och som sedan berättar om de villiga tjejer som har gjort det. Visst, jag har jag anmält föraren till taxibolagen. Sedan har inget hänt. Taxiförarna är såvitt jag vet fortfarande i trafik.

De nya förarproven kommer – förhoppningsvis – att rensa bort de värsta rötäggen. Och se till att de som finns kvar på gatorna är professionella, artiga yrkesmän.
För det finns ju sådana också. Som den där dagen för fyra år sedan, när jag inte riktigt förstod att jag var på väg att föda barn – och dessutom ville till BB i Södertälje ”för att det var så mysigt där”. Det var min man som ringde taxin. Föraren hittade, alldeles själv, och vi satte oss i bilen. När vi kom ut på Västerbron gick vattnet. Tack gode Gud för att det var galonklädsel, hann jag tänka. Sedan slet jag av mig säkerhetsbältet, bet min man i låret och skrek.
Och det säger jag, att hade jag haft en skrikande, bitande, födande kvinna i baksätet hade jag kört av vägen. Men inte vår chaufför. Han var framme i ambulansintaget i Södertälje på 15 minuter, utan en enda häftig inbromsning. Och det var inte förrän han hade fått veta att allt var okej med den nyfödda som han kom in och bad att få kvittot påskrivet.
Tack, du proffsige taxiängel!

+ Rosenhill, Ekerös svar på Loranga, Mazarin och Dartanjang, har startat Sveriges första Ge & Få butik. Lämna prylarna du har tröttnat på och hitta nya – utan att bry dig om pengar!

– Linda Skugge har slutat blogga. Och världen har genast blivit lite tråkigare.