Äventyr 50: Tom Tits Experimentverkstad

Det ska sägas med en gång: Vi har varit på Tom Tits Experiment många gånger. Så på det sättet är det inget nytt äventyr. Och ändå hittar vi alltid nya utmaningar. För er som aldrig har varit där så kan jag berätta att det är ett stort fyravåningshus med en stor trädgård som är full av experiment där kroppen och knoppen används på olika sätt.
Från början var det bara en vetenskapsutställning i Södertälje som visades 1985, men den blev så populär att de bestämde sig för att låta den bli permanent. De flyttade in i Svenska Centrifug AB:s gamla lokaler och är nu Sveriges största ”science center”. Tom Tits har en mission, och det är att väcka intresse för naturvetenskap och teknik genom lust och upptäckarglädje. Jag måste säga att de har lyckats långt över alla breddgrader.
Tom Tits handlar allt om att upptäcka själv! Man ska inte bli skriven på näsan om hur allt ska göras. Det ska inte finnas något absolut facit.

IMG 4008

Barnen – och vi vuxna – ska kunna upptäcka experimenten själva och hitta på nya allt eftersom. Tittar man bara på de andra ungarna så får man en uppsjö av varianter på hur mackapärerna kan användas. I dag testade jag för första gången DigiWallen – en digital klättervägg som tränar muskler, minne, reaktionsförmåga, simultankapacitet och samarbetsförmåga.

Digiwall

Såpbubblorna är som vanligt alla ungars favorit. Det blir inte större än så här. Nytt för i år var de små behållarna med silikonbubblor för 15 spänn – med bubblor som stannar kvar och sitter fast lite överallt. Supercoolt och kladdigt.
Movitz fastnade i fontänerna, och medan Elliot dansade igång vattenstrålarna blev Movitz den blötaste ungen på hela utställningen. Och jag som glömde ombyte.

IMG 4019

IMG 4026

Men det ordnade vi snabbt i den stora blåsfläkten – han blåste sig själv torr. Allt medan Lykke åkte upp och ner i en hängande jojo.

IMG 4039

En del av nöjet av att komma tillbaka till Tom Tits varje år är också att se hur barnen utvecklas. Lykke kröp nu utan att blinka igenom de beckmörka trånga underjordstunnlarna – high five på den! Det var vuxna som vände och klättrade upp igen när de såg hur trångt och mörkt det var. Även bubbeltekniken hade hon fått in på ett helt nytt sätt.

IMG 4006

IMG 4029

Jag hade ett eget smått egoistiskt skäl till att vilja till Tom Tits i år, och det var den omskrivna utställningen Body Worlds – riktiga döda kroppar som har behandlats så de kan visa oss hur människan ser ut inuti när hon rör på sig. Det var en amiral som tittade i en stor kikare, en elgitarrspelande kille, en badmintonspelare, en stafettlöpare, en lindansare och en gravid kvinna som visades. Vansinnigt spännande och intressant.
Eftersom jag läst så mycket delade meningar om hur ”hemsk” och ”stötande” den var, vågade jag först inte låta barnen följa med. Men när jag sett hela så gick jag ner och hämtade med resten av familjen. För det här borde ingen människa missa som är intresserad av sin egen kropp. Och de var lika fascinerade som jag. Aldrig har man fattat hur kroppen ser ut förrän nu! Bara de olika musklerna är ju så man blir helt religiös. Kroppen är så sinnrik och fantastisk – och här fick vi verkligen se det. Barnen gillade tipspromenaden med frågor om kroppen. (Smart, Tom Tits! Tack för det.)
Fostrets olika skepnader, från litet frö till färdigt barn i åttonde månaden som hade det ack så trångt i magen fick dem också att fascineras och ropa åh! och ah!

Bild

Självklart ville de testa sina egna kroppar och skrika i decibellröret efter det. Man skulle kanske inte tro det, när man har hört de här tre ungarna skrika till vardags – men jag vann! Ha! Jag vann självklart även familjemästerskapet i Mindboll – ett spel med hjärnvågor (!) där den som kunde tänka så lite som möjligt för att få bollen att rulla över till motståndarens sida. Ha! Även om Lykke såg coolast ut.

IMG 4035

IMG 4034

I roddtävlingan vann dock Elliot och det var en himla tur. Även om jag tror att roddbåtarna var förinställda på att båt tre alltid skulle vinna. Just sayin’. Men det är också bra psykologisk övning.
Vi har varit på detta fantastiska ställe säkert tjugo gånger nu och vi upptäcker alltid något nytt. Vi prövar oss fram. Det är barnsligt roligt. Ibland blir jag så uppslukad att jag glömmer att hålla reda på ungarna. Så det är bra att skriva telefonnumret på armarna på dem, om de sticker iväg. Insåg jag senast i dag. För man blir snabbt experimentberoende.

KOSTNAD: Familjebiljett fyra personer 599 kronor.

BETYG:
Gunnar: 5. Det var kul att se hur aktiva alla tre barnen var i dag, jämfört med tidigare år. Det har säkert med Experimentet att göra.
Hillevi: 5. Superkul och beroendeframkallande. Ett toppenställe för både barn och vuxna. Hjärngympa och kroppsgympa samtidigt.
Elliot: 5. Allt var roligt!
Movitz: 5. Det var många som skrattade när jag var i fontänen. Jag ville vara en rolig människa. Jag tyckte också allt var roligt. Speciellt vid stora fläkten.
Lykke: Tusen miljoner. Tusen miljoner kronor roligt med bubblorna!

3 kommentarer

Läser om ert expriment med stor behållning här på bloggen! Var också på Tom Tits i söndags och såg er skymta förbi, tänkte jag skulle gå fram och säga att jag tycker allt du skriver är fantastiskt (och du hade jättesnygga kläder på också 🙂 ) men blev lite blyg och lät bli. Tror det är en av mina små killar som skymtar bakom Movits på bilden från stora blåsfläkten, han har en orange och ceris randig tröja, och ville aldrig lämna fläkten 🙂

Åh men du skulle ha kommit fram och hälsat! Man blir bara glad! Jag är också blyg, förresten. Innerst inne. Varmt tack för komplimangerna. Det är min kompis Nettan från b.young i Norrtälje som fixar alla mina kläder. Jag är totalt obegåvad när det gäller sådant där. Hon, däremot, är ett geni med varmt hjärta och fantastisk blick för vad som passar på en smårund kropp. Alla borde gå till henne och få en självförtroendeboost!