Skammen är som ett extra fängelse

Kampanjen Hjärnkoll har gjort en fin intervju med mig om hur det är att växa upp med en missbruk eller/och föräldrar med psykisk ohälsa:

”– Jag gick som i en bubbla under hela uppväxten. Tänk om någon skulle komma på min hemlighet, att mamma och pappa var alkoholister. Jag ljög och höll masken utåt, var livrädd för att bli mobbad. Så lever hundratusentals barn idag också, i ett fängelse av skam och med ett skriande behov av uppmärksamhet, säger Hillevi Wahl, journalist, krönikör och författare.”

Så börjar den. Och det finns mycket viktiga saker att säga i ämnet. Läs hela intervjun här.

1 kommentar

Håller med om att man skäms som barn om ens förälder dricker. Man gör allt för att dölja det, tar bara hem kompisar på säkra tider osv. Konstigt, när jag växte upp talade man inte alls om missbruk och kvinnor drack i stort inte alls (jag är född på 40-talet). Min pappa drack, flera män i släkten drack. Nu när det talas mkt om det och man säger att missbruket ökar känner jag inte en enda som dricker för mkt. Min mans pappa drack (död han också) ockspå före mkt, har läst någonstans att om man har missbruk i sin familj (adoptivfamilj i mitt fall) söker man sig ofta till en partner som också vuxit upp med missbruk. Jag tror de beror på att man då inte behöver skämms så mkt. om min pappa var berusad när min blivande man var hemma hos oss behövde jag inte skämmas för hans pappa brukade också vara berusad. Skönt att det nu börjar växa upp AA -grupper även för anhöriga.