Du kan inte ärva ett missbruk, men…

Här är dagens kolumn i Metro. Om känsliga människor.

3 kommentarer

Att man är blyg behöver inte betyda att man är snäll, det fick jag bittert lära mig en gång. Hade en klasskamrat som var blyg, hon sa aldrig ngt på lektionerna utan bara tittade med sina rådjursögon. Jag utgick från att hon var snäll för hon var ju blyg och inte så snackig som jag. Några år senare kom jag i kontakt med henne, kan inte dra hela historien men oj vilken falsk mäniska hon visade sig vara. Hon lärde mig dock en sak, att vara blyg är inte detsamma som att vara snäll, bakom blygheten kan dölja sig en enorm falskhet.

Skrev ytterl en kommentar ang övercurlade barn, antingen gillade du den inte eller är den glömd.

Du har fel när du säger att blyga skulle vara extra känsliga för psykisk påfrestning eller missbruksproblematik.
Det finns inga undersökningar som tyder på detta. blyghet och känslighet inte har något samband. Om du är blyg eller utåtriktad har inte med känslighet att göra. Blyghet beror inte på rädsla eller ångest, utan är ett sätt att vara. Att vara utåtriktad betyder inte heller att du har styrka eller mod, utan är även det ett personlighetsdrag.
Det finns massor med känsliga personer som inte alls är blyga och en massa blyga människor som inte alls är särskilt känsliga.
Utagerande barn däremot är alltid överkänsliga. De reagerar alltför starkt på omvärlden och har svårigheter att sortera och att tolka signaler, därför får de problem när de förväntas sitta still, lyssna på andra eller ta hänsyn till andras behov. Här finn även klara samband mellan beteende och känslighet för psykiska påfrestningar och missbruk.