Visste du att lycka smittar?

Visste du att lycka smittar? Att dina vänner kan göra dig tjock? Att dina gener bestämmer vilka kompisar du har?
Hur vi känner oss, vad vi kan, vem vi lever med, vilka sjukdomar vi får, hur mycket pengar vi tjänar och vilket parti vi röstar på – allt beror på vårt sociala nätverk.

Så står det på baksidan av den här mycket intressanta boken, Connected av Nicholas A Christakis och James H Fowler. Och för mig som föreläser så mycket om utsatta barn och hur man bäst hjälper dem, så stärker det min absoluta övertygelse: Man måste skapa ett sunt nätverk kring barnen. Det räcker inte att göra en anmälan till socialen och tro att allt, simsocialabim, ska bli bra sedan.

Ett stort, hälsosamt nätverk är en verklig rikedom. Långt bortom den rikedom som pengar kan ge. Det är inte konstigt att Facebook har blivit en succé. Det handlar om mycket mer än status. Det handlar om överlevnad.
Även för mig personligen har den boken blivit en stor aha-upplevelse. Det är såklart ingen slump att jag valde Gunnar som man, att vi bor där vi bor, att barnen går i just den skola och förskola som vi har valt.

Att vi dessutom ser filmen The Social Network – om sanningen bakom Facebook – samtidigt som jag läser den här Connected gör inte saken sämre.
Fram till 20 november är det dessutom specialpris på Bokus. Skynda fynda!

5 kommentarer

Så kul att du skriver om artikeln i SvD. Jag läste den och tyckte att den var så intressant! Vi hade precis pratat om det en kollega och jag…. Nu har jag klickat hem boken. 🙂 Tack för tipset!

Helena! Du har verkligen gjort ett kanonjobb. Jädrans bra översättning av en oerhört intressat bok. Heja dig!