Är det okej att bada topless i en simhall?

(Krönika i Allas Veckotidning publicerad 2009)

Nätverket Bara Bröst har väckt debatt genom att bada topless i simhallar. Efter många turer har nätverket fått igenom beslut om att det ska vara tillåtet för kvinnor att bada utan överdel ibland annat Malmö och Sundsvall (?).
”Jag tycker att det är stötande. Varför ska alla andra behöva ta hänsyn till den här gruppen? Och vad är det för fel på att bära en bikini eller baddräkt? Vad tycker du, är det okej att bada topless i en simhall?” undrar Helen i Malmö.


Om jag förstår saken rätt så vill nätverket avsexualisera kvinnans kropp och kämpar för jämställdhet, även på badhus. De vill väcka debatt, och det har de lyckats med.
Men jag är lite tveksam. Att få visa brösten är inte jämställdhet för mig. Då finns det mycket viktigare saker att kämpa för.
Å andra sidan kan man fundera som fotografen Walter Hirsch, varför nakenhet väcker sådan upprördhet, när vi matas med blodiga bilder från krig och elände varje dag. I det sammanhanget borde väl en naken kropp vara närmast oskuldsfull?
Men det ju så himla omodernt att vara topless! Det har väl inte varit inne sedan åttiotalet? Jag minns min spröda ungdom då, när man skulle ligga vid T-bryggan på Ribersborgsstranden i Malmö. Då, när det var inne att vara topless. Och inte sjutton avsexualiserade det våra kroppar. Tvärtom. Varhelst det fanns en tjej utan överdel så stod det tio killar och gubbar och glodde.
För att kunna sola i fred gick vi allt längre bort från T-bryggan. Bortom ”familjebryggorna”. Gömde oss i sanddynerna och vassen. Men gubbarna hittade oss där också. Till slut var vi ända borta vid handikappbryggan. Där kunde vi vara någorlunda ifred. Men då var vi också så långt borta från händelsernas centrum – T-bryggan – att vi kände oss helt utanför.
Så vi satte på oss överdelen igen och gick tillbaka till favoritbryggan. När vi ville sola topless – eller bada helnakna för den delen – så gick vi ut till Kallis, kallbadet, där allt var uppdelat i manligt och kvinnligt och inte en kotte brydde sig om hur stora eller små bröst man hade.
Jag tror att vi har långt kvar till ett samhälle där kvinnobröst är som vilka knäskålar eller fotvalv som helst. Det märks inte minst i omklädningsrummen på badhusen. Varenda gång jag står i duschen kommer det in en liten parvel och ställer sig och tittar storögt på mig eller någon annan tant. Inte sällan får man någon kommentar som:
”Vilka långa bröst du har!”
”Du har mycket större boppar än min mamma!”
”Varför har du så skrynkliga tuttar?”
När jag frågar min sexåring om vad han skulle tycka om att alla tjejer och mammor simmade utan behå, så skrattade han:
”Vad knasigt. Då kanske man skulle stå och titta på alla brösten och inte hinna bada.”
Och jag undrar hur genomtänkt Bara Brösts aktion är. Menar de verkligen att alla vi tanter också ska slänga behån och slänga och dänga med våra bröst i simhallarna? Hur skulle det se ut? Skulle det inte skapas motaktioner då, från medbadare som krävde Baddräkt På, för den allmänna badfridens skull?
När man är så tätt inpå varandra som i en simhall, så kan man väl kosta på sig att ta lite hänsyn till varandra. Är det inte det som det mänskliga samspelet handlar om? Ju större yta, desto mer frihet. Ju mindre yta, desto mer krav på hänsynstagande.
Så tänker jag. Men jag är kanske omodern och blyg. Jag har i alla fall kommit upp i den åldern när man är tacksam för allt som baddräkten håller in.

1 kommentar

Hej!
Ärligt talat kan jag inte förstå varför bara bröst fortfarande upprör. Jag är född i mitten på 70-talet och är alltså ett barn av det Sverige som tills för några årtionden sedan var relativt frigjort. Det var något jag uppskattade mitt land för. Där ingick bland annat rätten till att vara topless. Sedan dess har något hänt. Vi har fått en ökad prydhetsnoja som går längre och längre ner i åldrarna. Samtidigt har vi en mer brutal sexualisering bland ungdomar.
För min del tycker jag illa om både pryderi och den brutala sexualiseringen vi ser idag. Men var kommer den där ökade prydhetstrenden av? Är det amerikaniseringen som tränger djupare? Är det den allmänna intoleransen mot olikhet vi ser även när det gäller synen på nakenhet? Frågorna är många och onekligen intressanta. Vore givande att få till stånd ett djupgående samtal om varför nakenhet, däribland topless-varandet åter har blivit så kontroversiellt.
Hälsningar
Jonas