Underbara Yoga-Karin om kroppshatande kvinnor

Här kommer en liten öppen brevväxling mellan mig och min fina författarvän Karin Björkegren Jones:

”Karin, jag har fått så många frågor från kvinnor som säger att de hatar sina kroppar, fast de utåt sett ser superfina ut.
Och jag tänkte på det där som många kvinnor berättar om, att de känner sig så fina i kroppen sedan de börjat träna med exempelvis pilates eller yoga.
Jag har ju själv börjat träna nu (för att ha mindre ont och orka mer, framför allt) och känner mig så jäkla glad i kroppen som jag inte har gjort på länge. Att den funkar och att den är så himla stark. Jag blir liksom stolt över den. ”Kolla här kommer min kropp!” typ.

Och så tänkte jag på det som du berättade när vi träffades, om att du hade många tonåringar med dålig självkänsla på yogaklasserna. Var det inte så att du hade speciella kurser för dem?
Till och med på fängelse, eller minns jag fel?

Jag skulle så gärna vilja blogga om det här, och tipsa om du fortfarande har sådana kurser.
Men jag behöver lite mer info.

kram
Hillevi”

Svar: Tack, Hillevi, du fina! Du tar upp min stötesten. Yoga är revolutionerande för dålig självkänsla och förakt för den egna kroppen. För mig är yogan en förlängning av att få tjejer att våga mer, vilja mer och vara stolta över sig själva.

Yoga är ett bra redskap för att få kvinnor, tjejer, tanter att gilla sina kroppar, ta hand om sina kroppar, vara rädda om sig själva och vara framför allt stolta över sina kroppar. Yogan är ju inte bara träning, utan om man vill kan man använda sig av yogan som en terapiform – då är den som bäst. Yoga är världens äldsta form av självutveckling. Det är egentligen först i modern tid som den blev fysisk. Just för att vi i väst behövde röra på oss för att komma åt vår själ.

Jag har yogaretreats för kvinnor, tillsammans med www.inshapetravel.se, både till indien och italien.

Hela sommaren kommer jag att jobba i Båstad i min yogastudio. Där är det kurser varje vecka. Man kan kolla på min hemsida. Jag håller workshops i Finland, Norrköping och dit jag bjuds in.
Jag har haft yoga för personalen inom kriminalvården.
I sommar ska jag ha yoga med kyrkan i Båstad.

Just nu har jag yoga tillsammans med en terapeut i Skåne som ger kvinnliga chefer kompetensutvecklingskurser. Så nu lär jag ut andningsteknik, till de här kvinnliga chefer och ska så göra en gång varannan månad i fjorton månader. Förra veckan lärde jag dem om yogaandningen och hur man kan använda sin andning för att lugna ner sig, öka energin i kroppen, men också för att låta tryggare, säkrare och mer ”down-to-earth”. Nästa gång, som är i maj månad, ska jag lära dem om kroppshållning. Att ta ett rum, att inte be om ursäkt för sig själv genom att stiga in i ett rum med hängande axlar och krum rygg. Vad ger man för intryck då? Yoga är ett bra redskap även där.

Jag har haft tonårstjejer i yoga. Det kommer alltid till samma punkt, att när man rör på sig, när man upptäcker att kroppen kan göra en massa saker, att man är stark. Då tar man av sig sina dömande glasögon som bara letar efter alla fel och brister de kan hitta när man ser sig själv i spegeln.

Idag håller jag för första gången boken Yoga för livet, för kvinnor 40 plus (Norstedts) i handen. Den kommer ut om ett par veckor i bokhandeln. Och idag kom den med posten. För två år sedan gav jag ut Yoga för kvinnor (Prisma).

Tipsa gärna om de böcker också.
Stor kram Karin.

1 kommentar

Tack för boktipset! Den ska jag definitivt läsa. Sysslar med lite fuskyoga/stretching hemmavid och det är verkligen toppen! Kroppen känns alltid starkare och smidigare efteråt.
.-= AnnaAs senaste blogginlägg: ..Vårstickat =-.