Men skärp dig för helsicke!

Under den rubriken skriver jag om Britta Berggren Ericssons bok i tidningen Accent i senaste numret.
Sidan 42. Ni hittar pdf-filen här.
Min krönika slutar så här:

”Men skärp dig, för helsicke! Det är ju du som är mamma! vill jag skrika. Det är en mammas skyldighet att ta hand om sina barn och skydda dem från allt ont. Vilket du har misslyckats med fundamentalt, by the way. Dina barn, däremot, Britta, har inga som helst sådana skyldigheter. De har tvingats vara dina föräldrar alldeles för länge.

Britta säger att hon har varit nykter i ett drygt år nu. Men hon lever kvar i sitt alkistänkande: ”Jag är ett offer. Det är synd om mig.” Hela tiden hittar hon nya ursäkter. Och prackar på sina barn mer skuld.

Alla barn till missbrukare borde ta en time out från sina föräldrar. Gärna på ett par år. Det är vår förbannade rättighet, att slippa tänka på våra manipulerande och sjuka föräldrar ett tag och försöka bygga upp ett sunt liv, bortom all ångest och skuld. Och det absolut minsta man kan kräva av sina föräldrar är att de ska vara spiknyktra när de ringer.”

3 kommentarer Skriv en kommentar