Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Movitz – ett hittepånamn? – Hillevi Wahl

Movitz – ett hittepånamn?

Ulrica skrev en kommentar med en fråga, apropå Movitz fina Bolibompanamnsdag:

”Åh, vad glad jag blir! Vår son heter faktiskt också Movitz och det var när jag upptäckte att det fanns andra föräldrar (läs Hillevi och Gunnar) som gett sitt barn ett ”konstigt” namn som jag fick upp ögonen för din fantasktiska blogg.
Har i två år fått förklara min sons namn, både vad gäller uttal och stavning samt även förklara VARFÖR i hela friden vi valt ett ”hittepånamn”. Varför måste det vara så? Dessa människor kan ibland få mig att ångra valet av namn – även om det är det finaste namnet jag vet.
Någonstans långt där inne undrar jag över hur det ska bli för Movitz – det är ju lätt att skaka av sig dessa välmenta men ack så jobbiga kommentarer när man inte själv bär namnet…
Är detta något ni någonsin funderat över?
hälsningar Ulrica.”

Svar: Nej, tvärtom. Alla tycker bara att det är ett så vackert namn. Det får vi höra ofta. ”Vilket fint namn!” Sedan brukar vi berätta för intresserade, att redan gamle Bellman skrev om konstapel Movitz. För att inte tala om Cornelis Vreeswijk som döpte en hel skiva till Movitz! Movitz!
Och på dagis sjunger de ”I like to Movitz, Movitz!”, en låt som fick en revival i en barnfilm nyligen. Så vår kille är glad i sitt namn. I morse sa han:
”Mamma, jag har längtat så mycket efter en Bolibompanamnsdag!”
We love Bolibompa.

9 kommentarer

Hej!
Vi har också en son (drygt 1 år) som heter Movitz. Taget från Bellman förstås och vi gillar det skarpt. Vi får mest positiva reaktioner, men ibland behövs det ju förklaras och stavas m.m. Det blir ju så med lite ovanligare namn. 🙂
Nån gång får man en liten undran ”..men var inte Movitz en försupen, lungsjuk, avskedad militär som hängde på krogarna hela tiden?”
Han var snarare en skicklig musikant och Bellmans alter ego. Men framför allt så är det ju ett fint namn och det blir vår son Movitz som mer och mer kommer att ge namnet en helt egen mening och betydelse för oss.

Mvh
Tony

Hej själv heter jag Movitz i efternamn o trivs med namnet. Kul att ni gillar det även som förnamn

Hej! Vi är en ganska stor familj som heter Mowitz! På Facebook finns många av oss och kusiner, kusinbarn m fl som alla heter Mowitz. Visst är det ett fint namn?! Det är från början mitt flicknamn och jag har följt det bakåt genom min släktforskning ända till mitten av 1800-talet där det bara dök upp som nytt efternamn åt en som tidigare hette Johansson. När våra grabbar tog studenten i slutet av åttiotalet bytte hela familjen till detta anrika namn. Min hemsida är inte så mycket att skryta med men det är väl en bra början kanske.
Hälsningar
Eva