Tvättstugan – en smutsig historia

Hittade den här lilla pärlan på Stockhome. Gav den till Gunnar i födelsedagspresent. Han hade ju tvättstugan i torsdags. Men som vanligt när jag hittar intressanta böcker till Gunnar så kastar jag mig själv över dem först.
Så även denna.
Man tror ju att det är en enkel grej. Hur svårt kan det vara, liksom, det där med att ta ett pass i tvättstugan? Just det, jättesvårt.
Minnesgoda läsare minns min krönika om Tvättstugans tio budord.
(Som för övrigt nedtecknades första gången i Stockholm News långt innan Babben kom med sina. )
Men det finns en hel historia bakom det svenska tvättandet. Oerhört intressant vardagshistoria. Om bondesamhället som inte tvättade kläder alls, bara två-tre gånger om året. Om folkhemmet och den sociala uppfostran som vi ägnar oss åt än i dag.
Medelst lappar och tjuvnyp.
”Tvättstugan – en svensk historia”, alltså, av Kristina Lund.
Läs, läs, läs.