Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Ojojoj vilket pådrag det blev efter krönikan – Hillevi Wahl

Ojojoj vilket pådrag det blev efter krönikan

Ja, det visste jag nästan. Att min krönika om unga och deras syn på vad det är att ha ett jobb egentligen innebär.
Om jag har fått många reaktioner på förra Metrokrönikan (om sunkskolor och bra skolor) så är det inget mot vad den här krönikan får för reaktioner.

Mest är det såklart ungdomar som blir rasande för att jag drar alla över en kam. Det gör jag naturligtvis inte.
Jag känner en hel del driftiga ungdomar, både de som har jobb och de som inte har det. Och visst är det så, att inte alla kan vara driftiga heller. Men det finns å andra sidan ingen ursäkt för att sitta hemma och spela tv-spel och tro att arbetsgivarna ska ringa på dörren och rulla ut röda mattan för en heller.

Många arbetsgivare hör också av sig – mest anonymt – det tycks vara en känslig fråga och säger att precis så här är det.
Här är några av läsarrösterna:

”Fy skäms på dig, Hillevi! Du kan inte dra alla ungdomar över en kam! Det är just såna som tänker som du som gör att det är svårt för ungdomar att få jobb nu. Själv började jag jobba som fjortonårig och jag har vart ansvarig sen dess. Jag tog alla extrajobb jag kom åt eftersom jag ville tjäna mina egna pengar. Mina föräldrar har aldrig pushat mig att jobba eller skriva cv. Jag gjorde allt själv och så fick jag jobb också! Vuxna kan vara minst lika oansvariga! Skyll inte allt på oss ungdomar!
Carolina”

Svar: Jamen, du är väl ett utmärkt exempel på att det går om man är lite driftig. Heja dig och alla andra unga som faktiskt tar ansvar för sitt eget liv.

”Håller helt med Hillevi. Själv har jag alltid själv letat jobb och fått dem. Mina 3 barn har även de arbetat sedan de slutat skolan. De har tagit vilka skitjobb som helst tills de hittat något bättre.
Det finns många, många aktiva och duktiga ungdomar, men många är lata och vill inte ta ”skitjobb” som de själva säger.
Dags sluta dalta.
ML”

Svar: Ja, jag har alltid undrat vad skitjobb är. Tydligen är det att ”torka rumpor på långvården” eller annat som handlar om att ta hand om människor. För mig var det nog de viktigaste månaderna i mitt liv, när jag jobbade på Värnhems sjukhus i Malmö.

”Skitsnack!!! Det finns säkert skräckhistorier om hur uselt ungdomar jobbar, men det är för att det är mycket roligare och berätta historier om hur dåligt folk jobbar, men hur ofta berättar någon om hur bra och hårt Kalle 21, eller Emma 24 jobbar??? Dessutom så vill jag tacka, tack så jävla mycket det kommer bli ännu lättare nu att få jobb när du har sagt till alla som bestämmer att det inte är någon idé att anställa folk under 25. Om det var svårt från början lär det bli ännu värre nu!
Mariann”

Svar: Hej Marianne. Om du vårdar språket en aning kanske du får ett bra jobb. Jag tror knappast att min krönika gör någon större skillnad för dig.

”Lustigt att jag håller med Hillevi… Men å andra sidan har jag ju inte alls arbetat med unga i många år, varit på arbetsplatser där unga kommer in direkt efter gymnasiet, pratat med rekryterare om ungas vanor osv. Nä jag har väl precis som Hillevi bara hittat på allt.
Sign Vaken”

Svar: Ja, visst är det lustigt att alla ungdomar vill tro att ”jag hittat på allt”. Berättelserna är helt autentiska, men några är anonymiserade för att inte hänga ut de berörda mer än nödvändigt.

1 kommentar

Jag tror inte att du hittar på något. Det som sårar är inställningen ”Så här är ungdomar – sedan finns det undantag från regeln.” Jag vill gärna tro att det är tvärtom. Att de allra flesta vill jobba, men att det som alltid finns rötägg.
Sedan har jag problem med curlingbegreppet över huvud taget, eftersom motkraften till det så ofta tycks vara regler, och inte ömsesidig respekt. Någon sorts tanke om att barnen ska förtjäna sina föräldrar och deras kärlek. (Men jag vet att du inte bekänner dig till den synen.)
Jag är en av de som vill ha roligt på mitt jobb, eftersom jag ska tillbringa en stor del av mitt liv där. Men det är ett långsiktigt mål, och vägen dit kan mycket väl gå via ”skitjobb”. Vad som är ett skitjobb är väl högst individuellt. Jag lärde mig massor i hemtjänsten, bland annat en hel del schlagers från 30-talet…
.-= Maria´s last blog ..Jag kan fortfarande inte höra syrsor =-.