Jag har satt mina barn i en elitskola

I dag har jag skrivit en krönika som nästan provocerar mig själv. För jag tycker ju att alla barn ska ha rätt till en skitbra skola. Ett universitet för små barn. Med de finaste grejerna, den bästa maten och en massa vuxna människor omkring dem som säger: Yes we can!
I stället för ”nej, det går inte” som det så ofta heter i de kommunala skolorna.

Ja, jag vet att det finns en massa svårigheter. Och att det finns friskolor som är dåliga, kanske sämre på många vis.
Men vi måste våga visa upp de goda exemplen.
Och vi föräldrar måste våga ställa krav.
Jag höll på att ”gilla läget” och sätta min son i den kommunala sunkskolan.
Men jag gjorde inte det.

Jag tror att många fler föräldrar måste vägra gilla läget. Om det ska bli någon ändring.

Vad säger ni bloggläsare? Läs gärna hela krönikan och kommentera.

3 kommentarer

Jag håller med dig så mycket! Och alla barn skulle ju få en sån bra skola om alla föräldrar vägrade den kommunla sunskolan. Nu har ju i och för sig inte alla barn föräldrar som förmår ställa krav så det är ju kanske en lite idealistisk tanke men, men… Vi har ”privat” dagis, och tycker det känns så mycket mera engagerat än de kommunala alternativen häromkring. Ofta tror jag att de ”offentliga” alternativen blir för stora och svårtyrda, de överlever för att de alltid har funnits, inte nödvändigtvis för att de är bra. Men det kan vara sårt att få en nyanserad debatt om detta ämne. Tack för en bra krönika, bland många andra bra krönikor! Och tack för en fanatsiskt blogg.

Den kommunala ”sunkskolan” som du skriver om kanske på ytan inte är den vackraste – men det som är viktigt finns: Engagerade lärare, trygg miljö, bra undervisning och inte minst viktigt – glada barn som gillar sin skola och längtar till kompisar, lärare, lektioner och raster. Många av barnen väljer dessutom att gå på de olika fritidsaktiviteter som sker i idrottsföreningars regi i skolan på eftermiddagar och kvällar. De stannar m a o självmant kvar i skolans lokaler just för att de trivs så bra.

Självklart hade det varit roligare om lokalerna var nymålade och fina – något man alltid önskar de man älskar – men jag tror också att det är viktigt att komma ihåg att det man ser är inte alltid det man får.
Hälsn
mamma till två barn som stormtrivs just på den skola i Fredhäll som du kallar för sunkskolan.

Det går verkligen inte att generalisera som du gör! Det finns sunkiga privatskolor och det finns superbra kommunala skolor. Det beror på vilka som jobbar där.