Författardrömmar

Hanna vill veta hur man blir författare:

”Hallå där!

Läser att du är författare. Jag håller just nu på att förverkligar en dröm jag haft så länge, men som tynat bort, kommit tillbaka gång på gång. Att skriva en egen bok är mitt mål i livet just nu. En nytagen student som inte vet vad hon vill göra med livet. Jag kan inte säga att jag har mycket till erfarenhet utav detta, bara beröm från lärare över hur duktig jag varit Svenska.

Jag undrar nu om du har några tips som du skulle vilja dela med dig av? Jag planerar att köpa en bok nu, ”Skriv på!” heter den, för att se djupare i hur man skriver, hur personer får liv i boken etc. Och att få rådgivning av en författare vore väldigt bra! för mig då jag bara är 17½ år gammal.

Jag vet inte vad jag ska välja att skriva om, och hur ska man kunna välja? En självbiografi säger de flesta. Det blir för mig en typisk ungdomsbok med tanke på min ålder. Inte mig emot, det verkar folk uppskatta att läsa.

Skriv gärna tillbaka, är väldigt tacksam för svar.

/17åriga Hanna Olsson”

Svar: Hej Hanna. Sådana här brev får jag ganska ofta. Från läsare och gamla tidningskollegor, faktiskt.
Mina råd är ganska enkla:
1. Skriv, skriv, skriv. Ju mer man skriver desto bättre flyt får man i språket. Bloggandet är ett fantastiskt sätt att öva sig och få omedelbar respons.
2. Skriv klart. Man kan inte visa en idé för ett förlag. De vill se färdiga alster. När man har skrivit något man är nöjd med är det bara att skicka iväg till en massa förlag. Har man tur är det någon som nappar. Alla förlag har olika strategier och gengrer och områden. Och redaktörer. Vad som blir antaget är ingen absolut vetenskap. Man måste ha lite tur och vara envis.
3. Ring gärna och säg att ”Hej, jag heter Hanna och är 17 år och har en jättepopulär blogg. Nu skickar jag ett manus.” Sedan kan man ringa igen och undra om det kom fram ordentligt och vara lite småtrevlig. Och ödmjuk.
4. Även om inte manuset blir antaget, så fortsätt skriv ändå. För dina barns skull och dina barnbarns skull. För allt vi kvinnor skriver i dag är en del av kvinnohistorien. Gör gärna en egen bok på vulkan.se eller någon annan sajt där man kan trycka böckerna själv.
Lycka till.

1 kommentar

Tusen tack för dina råd. Det jobbiga med allt är att jag får så mycket inspiration, hittar saker jag vet att jag ”kan ha med” då jag exempelvis åker buss, cyklar till jobbet osv. Men när jag sätter mig ner vid datorn så brukar de kunna försvinna. Har dock kommit på ett knep som nog ska hjälpa mig, något jag inte tänkt på innan. En kvinna skrev till mig att musik hjälper henne att skriva. Så nu har jag lyckats hitta musik som, vad jag anser, är perfekt! Återigen tack för dina tips.

Vilka söta vänner du hittade vid brevlådan förresten. Saknar livet på landet, nu måste man trängas bland asfalt och fabriken.
.-= Hanna´s last blog ..BEVILJAD SEMESTER =-.