Alkohol är farligare än LSD

”Visst, jag håller med om att alkohol och barn inte hör ihop och dricker själv ytterst måttligt. Men det är inte det det här handlar om. Kostråden som livsmedelsverket ger handlar ju om vad som är skadligt för det ammade barnet att få i sig och det är inte ett eller två glas vin ett par gånger i veckan (och inte mer heller, i ärlighetens namn). Och jag tycker att det är befriande att deras råd numera stämmer bättre överens med det man faktiskt vet om vad som går ut i blodet. Sedan tycker jag att alla föräldrar ska tänka sig för vad gäller alkohol, men det är inte för amningens skull. Hur ofta pratar man om pappans alkoholintag?

hälsningar Karin”

Svar: Ja, som kritisk journalist har jag länge varit skeptisk till livsmedelsverkets svarta lista, som känns ganska dåligt underbyggd, rent vetenskapligt.

Egentligen är det konstigt att livsmedelsverket ger kostråd över huvud taget om alkohol – som ju är en drog. Inte mat. Vi glömmer ofta det, eftersom det alltid ges ”vintips” till alla matrecept i alla tidningar. Helt okritiskt. Tänk om någon skulle ge hasch-tips till soppan, eller rentav LSD-tips till sillen i påsk?
Helt otänkbart, eller hur?

Och jag tror att eftervärldens dom mot oss journalister som så totalt okritiskt tipsar om alkohol till höger och vänster kommer att vara hård.

I en nyligen publicerad brittisk undersökning, som rankade tjugo droger i förhållande till beroendeskap, dödsfall och samhällseffekter hamnade alkohol högre på varningslistan än LSD och ectacy. Något att fundera över, kanske.

3 kommentarer Skriv en kommentar