Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Taskig barndom är en bra start – Hillevi Wahl

Taskig barndom är en bra start

Här är min sommarkrönika i Kommunalarbetaren.
Om det där med att vara tacksam för det man har och inte ta allt för givet. Läs gärna och kommentera.

3 kommentarer

Jag tror du har helt rätt! Jag tänker faktiskt varje dag på hur bra jag har det. Jag är så oerhört tacksam. Trots att jag hade en lycklig barndom ; )

Hej Hillevi!

I dagens SLA (Skaraborgs Läns Allehanda) står följande insändare att läsa. Den känns viktig tycker jag. Ha en skön sommar tillsammans med familjen och njut av dagen idag. Ring det där samtalet som du tänkt så länge, ge den där personen som behöver det en kram, tala om för någon att du tycker om honom/henne, våga visa känslor och kärlek.

”BARN FAR ILLA
Misshandel i hemmen ökar igen
Visst är det härligt med sommar. Sommar som för de allra flesta barn och vuxna innebär en efterlängtad möjlighet att vara tillsammans, bada, äta glass och springa
lättklädda genom vattenspridaren på lantstället.
Så ser också sommaren ut runtom i landet, men inte för alla. Den ekonomiska krisen drar åt svångremmen hårt för många familjer vars barn inte får samma möjligheter till lek och samvaro med föräldrarna.
Alla föräldrar har inte jobb. Alla föräldrar är inte friska. Orättvisor och ekonomiska klyftor ökar snabbt i Sverige och det är barnen som drabbas allra hårdast. För många innebär fattigdomen dessutom känslor av skam, det är svårt
och kanske lite pinsamt att inte ha råd att vara med på roliga saker som kompisarna hittar på.
Sommar betyder bad, resor inom och utanför Sverige, åka på läger för att rida, spela fotboll eller liknande. Men det mesta kostar pengar. Alla har inte råd.
Välfärd innebär en politik som utjämnar klyftor och ger chanser även till dem som inte har föräldrar med stora resurser.
Det finns barn som inte har råd att gå till simhallen – om den ens är öppen, som inte har lantställen att åka till. Det är också väl känt att barn till föräldrar som har
svåra psykiska problem eller som har missbruksproblem har sin tuffaste
tid när inte skola och fritids finns som en frizon. Här måste politiska beslut till och mod att stå upp för barnen.
Tyvärr leder den höga arbetslösheten och neddragningar i kommuner och landsting också till att barn far illa på fler sätt.
Ekonomisk stress och oro inför framtiden sänker toleransnivån
hos föräldrarna och vissa barn blir utsatta för övergrepp.
Sverige är ett föregångsland som var först i världen med barnagaförbud.
Det har varit framgångsrikt bland annat därför att det också genomfördes en mängd informationskampanjer. Tyvärr finns oroande tecken på att misshandeln
i hemmen ökar igen.
Inget barn ska behöva uppleva våld hemma. En förälder får inte kränka sitt barn. Barnmisshandel förekommer i alla samhällsklasser och i alla olika grupper. Detta
är alarmerande. Därför är det dags att starta upp arbetet med barnfrid i Sverige igen.
S-kvinnor genom
Monica Green
Linda Henricss on
Carina Petterss on”

Jag läste din sommarkrönika i dag och började tänka. Det är viktigt att vi som inte hade den mest strålande barndomen berättar om hur det var. För min del fanns det alltid mat på bordet och rena kläder redo men närheten och en närvarande förälder saknades. Av olika orsaker orkade inte min mor riktigt med sin roll så jag fick klara mig själv en hel del. Jag blev ett ensamt barn med låg självkänsla och dålig social kompetens men så här i efterhand ser jag ju att jag blev stark av det. Min barndom gjorde mig rustad för en tuff start i vuxenlivet och den gav mig även förmågan att sätta mig in i mina barns svårigheter.

Utan min uppväxt hade jag inte kunnat hjälpa den av mina söner som utsattes för grov mobbning i skolan. Kanske hade jag blundat för de första tecknen och låtit honom fara mer illa än nödvändigt. Nu hade jag kraft att stå upp för mitt barn och kämpa för att han skulle få den hjälp han behövde.

Jag tycker också att det är viktigt att rusta våra barn för alla eventuella svårigheter de har att vänta i framtiden. Att vara ung i dag är ingen dans på rosor och vuxenlivet kan bjuda på en hel del motlut också och då är det bra om de har verktygen att klara av det på bästa sätt.
.-= Karina´s last blog ..Umaning 183 – 2 juli. Skriv om en skattkista full med minnen =-.