Länge leve den fuskande kärnfamiljen!

Det slår aldrig fel. Varenda gång jag läser feministisk litteratur så blir jag förbannad på min man. ?Nu har jag läst den nya debattboken Skriet från kärnfamiljen av Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjöö Rappe. ?Direkt hugger jag på Gunnar:
”Ja, varför är det alltid så? Varför är det jag som köper alla julklappar och födelsedagspresenter – till och med till din familj? Varför är det jag som bryter ihop över barnkalasen, medan du bara behöver gå efter en lista?”
”Vi har väl fastnat i ett mönster”, svarar han.
Nu ska vi bryta detta mönster, som ett socialt experiment.
När vår son fyller sex så är det min man som ska planera allt. Han kommer att vara pappaledig då och ha gott om tid – hahaha! – att göra inköp och planera. Han ska fixa presenter, inbjudningar, mat, ballonger, lekar, städning – rubbet!
Wow.
Eller hur.
Det ska bli mycket intressant att se:
1. Om han kan fixa allt detta till barnets – och min – förnöjelse.
2. Om jag kan låta bli att lägga mig i.
Men vad har det egentligen för betydelse vem som gör vad i hemmet, bara det blir gjort? Vi är ju ett team, säger många. Familjen AB delar upp sysslor efter vad Familjen AB behöver.
Nänänä. Det där är bara en gammal bluff, enligt författarna:
”Om det verkligen finns något som Familjen AB, varför i hela fridens namn tjänar vd:n minst? Vd:n gör mest av det praktiska arbetet, har minst ledigt, tjänar sämst och får lägsta pensionen.”
Nej, länge leve den jämställda kärnfamiljen! dundrar de. Och visst, det är en bra paroll, men jag tror vi måste lära oss fuska mer också.
Jag har för första gången i mitt trebarnsliv sett till att få maten hemkörd. Det var en närmast orgasmisk känsla att få fem fulla matkassar levererade till dörren av en artig ung man – i stället för att gå omkring med tre kinkiga barn och en trött man på en stormarknad och veckohandla. Visserligen kostar det lite mer, men det tjänar man snabbt in på att inte panikhandla godis, dricka och glass för att få upp blodsockerhalten på alla inblandade.
Dessutom fick jag en gratis städning av hemmet som välkomstpresent. Det kallar jag för pangerbjudande. Mer sådant till kärnfamiljsfolket.

PLUS: Skavlan – Skandinaviens briljanta svar på Parkinson. Äntligen en programledare som har gjort gedigen research.
MINUS: Melodifestivalen – hur krångligt får det bli?