Trotsboken

 

Föräldrapsykologen Malin Alfvén är en av mina husgurusar. Hon är så fantastisk på att förklara de mest invecklade kroppsliga och psykologiska grejer som händer med våra barn.
Nu – när Elliot snart är sex – så fick jag ett tillfälle att öppna den här toppenboken igen: Trotsboken.
Och slås av att den är för jäkla fantastiskt bra. Nu också.
För den handlar inte bara om treårstrotset och vad som händer i hjärnan och kroppen då. Utan även om barn som är sex år och jag tänker bara jaha, jaha, JAHA! när jag läser. Det är därför han välter ut mjölkglasen. Det är därför han frågar så mycket om döden. Och det är därför man ska titta på allt han gör hela hela hela tiden.
Jamen, då förstår jag!
Och sedan – när han blir nio, tolv, tonår och gravid så finns det kapitel om det också.
Nej, visst nej. Han kanske inte blir gravid. Men i alla fall. Han kanske har en partner som blir det. Och då är det bra att veta varför hon är som hon är. (Det fattar vi ju knappt själva när vi är gravida.)

2 kommentarer

Jag log lite när jag läste här, lite förståelse kan hjälpa så mycket och jag tycker det är synd att fler inte hittar böckerna som hjälper i föräldraskapet.