Anna Larsson om Gömda-boken

Svenskans Anna Larsson har läst den nya boken om Gömda. Det har inte jag, just for the record. Jag orkar inte.
Men hon är skeptisk:

”En i många stycken obehaglig bok där två av huvudpersonen i Gömda, ”Mias”, tidigare män får carte blanche att baktala sitt ex. ”Mia” är lögnaktig, arbetsskygg och lätt på foten. Vid ett tillfälle har hon till och med betalat ett köksbord i natura. Allt enligt hennes första mans nuvarande fru, som i boken får fritt utlopp för sitt förakt för sin föregångare.”
/…/
”I Antonssons bok bagatelliseras våldet som ”mannen med de svarta ögonen” gjort sig skyldig till. Visst han är dömd för att vid tre tillfällen ha slagit ”Mia”, han har möjligtvis uttalat hot som inbegrep ord som död, men han menade det ju inte ordagrant, han har misshandlat och hotat sambon han träffade efter Mia och han har slagit sin nuvarande fru som tog sin tillflykt till ett kvinnohus. Men titta vilka snälla ögon han har, hur bra han kommer överens med ”Mias” första man och deras gemensamma son och hans fru kommer ju precis som han från Libanon och då får man räkna med lite bråk.
Det här är sanningen, hävdar Antonsson. Ursäkta ett slitet uttryck, men jag är skeptisk.”

3 kommentarer

Är inte Elisabeths Hemons liv värt ngt. Är ju upenbart att hon blivit mkt lidande, hela hennes livsverk (Trossen) blev ju förstört. Redan i mars 2008 skrev Ann Heberlein i SvD att Liza M hade saker att förklara, AH hade då läst Elisabeth Hemons bok Vingklippt, en bok som blev mer eller mindre ihjältigen när den kom, verkar faktiskt vara vänskapskorruption av stora mått (boken är ju kritisk till LM).

Antingen är det Mia eller Liza Marklund som är lögnaktig. Eller båda två. Men helt klart är ju att boken Gömda är ett falsarium vars lögner tyvärr har påverkat även landets politik och eventuellt t.o.m. utländska immigrationsmyndigheters beslut.
Osama har misshandlat Mia. Vid tre tillfällen. Han har blivit dömd och han har suttit av sitt straff. Är det alltså så att han pga domen på en månads fängelse även får svartmålas som krigsskadad psykopat och barnadödande terrorist och våldtäktsman? En månads fängelse motsvarar förresten 40 timmars samhällstjänst. Liza Marklunds agent Niclas Salomonson dömdes till 70 timmars samhällstjänst..
Liza Marklund har tidigare hävdat benhårt att allt är sant – även de rättspsykiatriska undersökningarna som skulle ha ägt rum 1987 och 1989. Vid konfrontations i morse i tv4 ändrade hon sig och sa att det kan röra sig om ett ”missförstånd”. Likaså kan det handla om ett missförstånd att Osama aldrig har deltagit i massakerna i Sabra och Shatila 1982. Osama är nämligen muslim och inte kristen. Det skulle Liza ha kunnat lätt kontrollera redan innan publiceringen.
Liza Marklund påstår i sin bok att Osama har hotat att mörda dagispersonalen på Mias och Osamas barns Saras dagis och tagit personalen som gisslan – konstigt nog gjorde personalen aldrig någon anmälan om detta.
Mia påstår att Osama har försökt köra över hennes pappa med bilen – i själva verket blev Osama påkörd två gånger (!) av Mias nya man Luis.
Mia målas upp i boken som medelklass banktjänsteman som hade alla möjligheter att klättra ännu högre. Osama däremot målas som psykopatisk förföljare som tillsammans med sina kompisar sätter skräck på hela Oxelösund med sin k-pistar.
När Liza Marklund i morse skulle ha svarat på frågor om Elisabeth Hermon – en misshandlad och förföljd kvinna med skyddad identitet , kunde hon inte förklara varför hon avslöjade denna kvinnas identitet i Expressen. Hon skyllde på sin chef. Ändå har hon fortsatt att sprida lögner om henne i sin bok Asyl – trots att hon då redan visste alla anklagelser vara osanna.
Nej, det finns en viss plats för kvinnor som behandlar sina medmänniskor på det här sättet.