Vem vill vara ensam med trettio ungar?

Förvaring är sista skriket. Även när det gäller våra ungar.
”Just nu är vi tre personal på femtioåtta barn. Nästa år ska det tydligen bli hundranio ungar. Och vi vet inte ens om vi får någon extra personal.”
Så berättade en uppgiven fritidspedagog i centrala Stockholm. Han och hans personal går redan på knäna. Hur de ska kunna ta hand om ytterligare femtio trötta ungar till nästa år förstår han inte.
”Hur ska man hinna se alla? Man har ju inte en chans.”
Skolan har stått i centrum ett tag nu. Det ska satsas på skolan, heter det från varenda politiker. Men fritids då? Där satsas det tydligen inte alls. Där handlar det numera bara om förvaring. För någon pedagogik kan de inte rimligtvis hinna med.
Enligt Stockholms stads egen rapport går det i snitt mellan fyrtiosju och hundra barn i varje grupp. Och alla som någonsin har haft barn vet vad det gör med smittspridningar, ljudnivåer och allmänt bråk.
Jag har redan börjat få ångest för att min femåring snart ska kastas in i detta kaos. Vågar man ens lämna sina barn där? Många föräldrar jag pratar med blir närmast chockade när de kommer och ska hämta sina barn. Ljudnivån skulle ge vilken vuxen människa som helst tinnitus. Hade det varit en arbetsplats för vuxna skulle skyddsombuden genast stänga den. Men för barn – och fritidsledare – är det tydligen alldeles acceptabelt. Liksom att det ständigt pågår konflikter som pedagogerna inte hinner hålla koll på.
”Det är knappt man vågar gå på toaletten.”
Personalen slutar, för att de inte orkar med, eller för att de får så uselt betalt. Tänk själv, skulle du vilja vara ensam med trettio-fyrtio barn? Förra året slutade tvåhundrafemtio personer, medan bara trettioen anställdes under samma period.
”Skolbarnsomsorgen ska komplettera skolan samt erbjuda barn en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen”, heter det i skollagen.
Hahaha. Vilket skämt. Hur ska det gå till? Ska personalen trolla med knäna?
Samtidigt går staten in med 1 500 miljarder i ett stödpaket till bankerna. Det är 166 000 kronor per svensk! Fattar ni hur många fritidspedagoger man skulle kunna få för de pengarna?

PLUS: Spanarna firar 20-årsjubileum med ett klassikerkalas på sr.se. Ladda ner i ipoden och njut!
MINUS: Borrelia med ansiktsförlamning och hjärnhinneinflammation. Speciellt på min man.