Guds son som påhittad hjälte

Är Jesus årtusendets största bluff? Jag har alltid hävdat att han är den ultimata låtsaskompisen, men nu går Brian Flemming ett steg längre i sin milt sagt provokativa film ”The God who wasn’t there”. Systematiskt går den före detta fundamentalisten Brian Flemming igenom Nya testamentet och slår hål på varenda faktauppgift som finns om Guds son.
De hade fel om att solen kretsar runt jorden – tänk om de har fel om något annat också, resonerade han.
”Min film handlar om vad som hände när jag gick ut och letade efter Jesus.”
Och det är i sanning en fascinerande dokumentär. Jag är både döpt och konfirmerad och tyckte att jag hade åtminstone rätt god koll på Bibeln. Men jag häpnar redan inför första frågan: ”Varför försvann Jesus i 18 år?”
Vad sjutton gör killen från det att han är tolv år tills han fyller trettio? Och varför vill ingen skriva om det? De ”faktauppgifter” om Jesus som utförligt beskrivs krossas dessutom obönhörligen av ansedda historiker, professorer och författare.
”Det är fullkomligt otänkbart att det judiska högsta rådet skulle samlas under en av sina viktigaste högtider, pesach, för att bli av med den här killen!”
”Och varför i hela fridens namn skulle Pontius Pilatus släppa en känd massmördare för att kunna kasta Jesus till den hetsande mobben? Varför skulle en diktator som Pilatus över huvud taget behöva låta folket rösta om det?”

Och hur kommer det sig att alla glömmer Jesus när han dör? Legenderna om Jesus har inte alls gått från mun till mun, som de flesta tror. Det är knäpptyst om Jesus i sjuttio år eller mer. Då skriver någon ner något om honom. Det är Paulus, men inte ens han tror att Jesus har funnits på riktigt, han skriver hela tiden om Jesus som en mytologisk figur. Brian Flemming menar att Jesus bara är en påhittad superhjälte bland många andra. Som bevis anför han en folkloristisk checklista för allehanda historiska superhjältar: Hans mamma är jungfru. Check. Hans pappa är kung. Check. Omständigheterna kring hans födelse är ovanliga. Check. Han sägs också vara son till en gud. Check. När han föds görs ett försök att döda honom. Check. Vi får inte veta något om hans barndom. Check. Och så vidare.

På superhjältarnas topplista vinner Oedipus med 22 rätt, Theseus prickar in 20 rätt och Jesus kommer trea med 19 rätt (och leder därmed över andra som Romulus, Hercules, Perseus, Zeus, Jason, Robin Hood och Apollo). De svenska prästerna har just nu fullt sjå med att bråka om huruvida man får älska vem man vill och dänga Bibeln i huvudet på dem som har mage att be om kyrkans välsignelse. Men hur vore det om man insåg att allt som står i Bibeln kanske inte är sant?
För de bokstavstrogna, både i USA och här hemma, måste den här filmen vara värre än vilka terrornätverk som helst. Eller som de säger i pressreleasen till filmen: ”Hold on to your faith. It’s in for a bumpy ride.”