Drog som drog

Jag brukar också förklara att alkohol är en drog. Men att det är få vuxna som vill se det så. De flesta väljer att se det som en måltidsdryck.
Fast det är en drog. En av våra farligaste faktiskt, enligt en nyligen publicerad topplista.
Och Benny skriver:

”Tänk om man bytte ut alkohol mot narkotika? Tjocka släkten sitter samlad runt julbordet. På varje tallrik ligger en cykelslang, en matsked, en kanyl och en tändare. Och så går värden runt med två olika sorters heroin som man får välja mellan. Roger 16 år, blir skitskur eftersom han bara får röka hasch med motiveringen ”du är för ung, när du fyller 20 får du också knarka”. Sen blir det allsång. ”Hej pundartomtar, dra åt slangen…”

För mig som inte dricker längre känns alkoholvanorna nästan lika absurda, skriver Benny. Ja, för mig med. Ju längre det var sedan man drack, desto sjukare blir det.

5 kommentarer

Kan bara hålla med! Det är sjukt med en inställning till alkohol som den som finns (världen över). Så många som skadas och dör, dagligen, pga av detta. Hade det varit ett medel att ta bort målarfärg med, eller en substans i byggnadsmaterial, eller ett läkemedel som gett samma effekt (och som påverkat så många i andra hand, dvs de alkoholpåverkade som påverkar icke-påverkades liv) så hade det förbjudits för länge, länge sedan. Alkohol däremot, ja, det är inget man ens behöver fundera över. Det finns där, och då kan det ju inte vara farligt…
Själv dricker jag inte heller, längre. Det är många år sedan sist nu, och nu som först har folk slutat fråga om man inte dricker öl och vin i alla fall (för det är ju inte alkohol, tydligen) när jag säger att jag inte dricker alkohol.
Kram
/Ango

Håller med till 100% att det är en sjuk inställning. Själv dricker jag alkohol ibland, men de gånger man INTE gör det så blir det himla hallå. Som tjej i fertil ålder får man alltid följdfrågan ”är du gravid” vilket jag tycker är riktigt irriterande. Jag såg en intressant teori om varför folk blir så stirriga om nån vill vara nykter ”man vill inte ha nyktra vittnen när man super till och gör bort sig”.

Du skriver jättebra och om intressanta och tänkvärda ämnen.
Det finns en enorm dubbelmoral kring droger. Samtidigt som vi negligerar riskerna med alkohol fördömer och stigmatiserar vi de som väljer att använda andra droger. Det kanske får oss att må bättre? För det är väl så att om man (kanske omedvetet) är missnöjd med sitt eget beteende är det lättare att ta ut det på någon annan än att ta tag i sig själv…
Jag har också slutat med alkohol sedan ett par år tillbaka och man får definitivt ett annat perspektiv på svenska folkets alkoholvanor. Kanske ska tillägga att jag inte är nykterist, det händer att jag röker en joint när tillfälle ges (ca 1 gång i månaden).
Jag måste fortsätta att följa din blogg, den är jättebra!

Ja, fel använt är alkohol en drog. Jag tycker ändå inte man kan jämföra med narkotika, när det gäller narkotika har du hela den ekonomiska brottsligheten. Människor som dödas när olika narkotikakareller bekämpar varandra etc. Som sagt, en del skillnader mellan narkotika och alkohol finns. Rätt använt är faktiskt alkohol något positivt, såg häromdagen i en tidning en 100-åring intervjuas, varför han blivit så gammal, jo för han drack lite vitt vin varje dag. jag menar kan ni tänka er en 100-åring som säger sig ha blivit 100 år för att han injucerat lite heroin varje dag, nej just det.

Någon N:
Alkohol är per definition en drog, se http://sv.wikipedia.org/wiki/Drog. Har inget att göra med hur den används.
Lite roligt att de problem du nämner kring narkotika är skapade just av förbudet. På en legal marknad skulle inga narkotikakarteller finnas och handeln med droger skulle beskattas och kontrolleras som vilken annan vara som helst.
Du säger att rätt använt är alkohol något positivt, det håller jag med om men det gäller för alla droger. Problemet är att det är precis lika svårt att använda alkohol ”rätt” som att använda andra droger rätt. Används alkohol ”fel” så skapar den större problem än många av de droger vi idag kallar narkotika.