Exakt när blev alkoholen likvärdigt med själva livet?

Gamla Aktuelltankaret Ingela Agardh var en störtskön människa. Trots att jag visste att hon kämpat länge mot cancern, så blev jag ändå bestört när hon dog i förra veckan. Hon hade en så härlig livsattityd. Hennes mycket kloka – och roliga – självbiografi ”Den största nyheten” som jag nästan läste sönder tidigare i våras handlar om ett kvinnoliv som långt ifrån gick spikrakt framåt. I en tid när ungdomar får kvartslivskriser innan de ens fyllt 25 för att de är så himla rädda för att inte kunna leva upp till alla krav, så propagerade Ingela gärna för vår rätt att misslyckas: ”Jag vill säga att man kan ha en halvlyckad hustru, Sveriges sämsta telefonavtal, och dyr oljeledning och ha det ganska bra ändå.”

Hon menade att det inte var Europa som var krigsskadat, utan Sverige som var fredsskadat – och undrade mycket varför tryggheten var så viktig i Sverige.
”Varför är det så att den som lever längst vinner? Varför är det en katastrof att misslyckas? Varför ingår inte sjukdom och död i det svenska livet? Varför dricker så många svenskar så mycket? Vad är vi rädda för?”

Ingela blev i princip nykterist på gamla dagar, och hon häpnade över hur provocerande det var för många. Hon jämförde det med folk som slutar röka. Då säger omgivningen ”vad duktig du är!”. Men om man slutar dricka blir släkt och vänner bekymrade, undrar över hur man mår, och om man har alkoholproblem. Även i Ingelas föräldrahem var drinken och vinet viktiga. Att umgås nyktra existerade inte.

”Varför är det så för så många? Mig också, tidigare. Vågar vi inte låta livet göra ont? Tror vi inte att vi räcker till som vi är? Söker vi ett sammanhang där vi får göra bort oss och där skammen till och med blir ett band mellan oss som umgås?”, undrade hon.

Själv har jag valt att vara nykter när mina barn är med. Och jag häpnar också över hur provocerande det är för föräldrar som fortsätter dricka. Tydligen ingår jag då plötsligt i en duktighetsmaffia som ”gett upp mitt liv” för barnen. Men exakt när blev alkoholen likvärdigt med själva livet?

+ Sommarens queerhappening: Utställningen § 1, öppnar i dag (26/6) i Båthall 1, Galärvarvet på Djurgården.

– FRA, EM-fiaskot – och nu hotar SL:s bussförare med storstrejk. Vilken härlig sommar.