Vården måste kliva ut ur garderoben

Tänk dig att du kom till akuten med en fruktansvärd smärta i magen. Gång på gång frågar sköterskorna och läkarna om du kan vara gravid. ”Nej, absolut inte”, säger du. Det är omöjligt. Trots detta gör de en graviditetstest på dig.Skulle du inte känna dig kränkt och förvirrad?
Det gjorde i alla fall Johanna. ”Men… jag har ju tjej”, sa hon.

Det visade sig att hon hade en brusten cysta i magen. Men tydligen måste man uppge för vården vilken sexuell relation man har för att få adekvat vård. Ändå blev gynekologen helt ställd när hon fick reda på att Johanna inte var heterosexuell. ”Oj. Kan vi ens genomföra en undersökning då? Jag menar… du är ju oskuld.” Johanna blev förbluffad över läkarens okunskap. Nu var det hon, Johanna, som mitt i sitt utsatta sjukdomstillstånd tvingades stötta och utbilda gynekologen om normalt lesbiskt samliv. Som om inte detta var nog så skrevs det in i Johannas journal att hon var homosexuell.

”Jag hade ju en brusten cysta i magen! Varför ska då min sexuella status behöva stå i journalen?” Nej, man kan ju undra. När skrev någon doktor senast in i en journal att patienten är heterosexuell? Johannas berättelse hörde jag i radioprogrammet Tendens, ”Den heterosexuella vården”. Hennes historia är bara ett exempel på hur många homo- och bisexuella ständigt diskrimineras inom vården. Många vittnar om att sjuksköterskor börjar fnittra okontrollerat när de uppger en partner som närmast anhörig. Andra vägrar ge ut någon som helst information till en orolig homosexuell sambo.

Och i en undersökning som forskaren Gerd Röndahl har gjort, berättar en lesbisk kvinna som utsatts för våldtäkt att sjuksköterskan inte tyckte att hon behövde komma i kontakt med en psykolog. ”Hon sa att det skulle vara lättare för mig att komma över våldtäkten eftersom jag inte kommer att gå tillbaka till att ha sex med en man. Det skulle bekomma mig mindre än om jag var heterosexuell.” Det är ju så man blir mörkrädd. Inte konstigt att många hbt-personer drar sig för att uppsöka vården – även när de behöver den. Alla anställda inom svensk sjukvård måste omedelbart kliva ut ur sin trånga garderob – och in i 2000-talet. Marsch pannkaka!

+ Tidigare betyg – och eleverna ska ha godkänt i 12 av 16 ämnen för att komma in på gymnasiet. Helt rätt. Äntligen slutar vi lura ungdomarna.

– Körslaget. Behöver verkligen Sverige ett nytt halvtaskigt allsångsprogram?