Har jag gjort abort?

Jag har fått flera frågor eller kommentarer om huruvida jag själv har gjort abort eller inte.
Svar: Nej, det har jag inte. Fast jag har slarvat lika mycket som alla andra.
Men jag är uppvuxen med samma ”Man MÅSTE må dåligt om man gör en abort-mentalitet” som alla andra. Och därför hade jag säkert mått lika dåligt som många kvinnor gör i dag, om jag hade tvingats göra en. Därför att det är det enda ”kvinnliga” man kan göra.
Det är inte förrän nu jag börjar ifrågasätta det här, mycket tack vare boken.
För jag har samtidigt mött väldigt många kvinnor genom åren, som – viskandes – berättar om sina lyckliga aborter. Och aldrig riktigt fått ihop deras lättnad med samhällets skambeläggande.

5 kommentarer

Hej oj vilken debatt det blev om detta.
Det kanske är så att de flesta mår dåligt av sin abort och även om man känner att man gjort rätt beslut och att man får ett bättre liv etc, så kan mn ju ändå må dåligt och sakna barnet som aldrig blev.
Det var lite så jag menade.
Tror inte att det är ett lätt beslut oavsett hur man väljer.
Jag valde att behålla mitt 4:e barn trots att det var taskigt läge så att säga och skulle aldrig kunnat ta bort honom och hade ångrat det beslutet djupt om jag hade gjort det.

Joanna: varför väljer du att tro att de ”flesta” skulle må dåligt? Det ”flesta” kanske mår bra ?

För en del verkar det inte handla om att man MÅSTE ångra sig utan snarare om att man INTE FÅR ångra sig eller må dåligt??? Gör man det är man ju så manipulerad av samhällsandan/kristdemokraterna/patriarkatet att man inte förstår att man ska må bra…???

Själv reagerar jag på att bara den ena delen av de som ångrar sitt beslut kommer till tals i media. Bara de alltså som ångrar eller mår dåligt pga aborten. Aldrig de som beslöt att behålla barnet. Jag tycker att debatten blir missvisande på det sättet.

Monica: Bra att du nyanserade dig lite! Jag tycker också att det är väldigt viktigt att göra just det med frågan: NYANSERA. Detta är ett väldigt brännbart ämne som berör många människor starkt. Då är det ju bra att både de som ångrar/mår dåligt får samsas om utrymmet här med de som inte ångrar/ inte mår dåligt. Att föra en lika ensidig debatt här (fast från ”andra hållet”) ger ju ingenting. Sedan blir ju RESPEKT för andras upplevelse ett nyckelord för att man ska kunna diskutera överhuvudtaget. Att diskutera hur media väljer att ta upp olika fenomen kan vi naturligtvis ifrågasätta men detta är knappast rätt forum att ifrågasätta andra människors högst privata och personliga erfarenheter eller hur?