Ränderna går aldrig ur?

Karin Olsson skriver roligt om den där tokiga rektorn på försökolan Myran i Gällivare som tycker att det är helt i sin ordning att barnen tvingas byta kläder till något ickerandigt eller ickeprickigt – för att en dagisfröken får migrän av det.
Att samma rektor dessutom satt i tv iförd en prickig blus gör ju inte saken sämre.
Jag kan fortfarande inte smälta det här.
Det är så fruktansvärt jobbigt svenskt på något sätt. Trygghetsnarkomanernas land.
Fast jag undrar hur de tvångsstrippande barnen känner sig. Har någon frågat dem?

2 kommentarer

Dagisfröken som detta handlar om har ett läkarintyg som stöd för sin begäran och har bett att barn inte skulle ha på sig SVART-VIT – randiga plagg. Det är det enda hon har begärt. Hur många barn som har en garderob som består av den här sortens plagg vet jag inte. Jag tror inte att mina barn har haft ett enda.
Migrän kan faktiskt orsakas av ränder. Det säger migränspecialisten Carl Dahlöf. ” Det är inte bara ost, rödvin och choklad som orsakar migrän. Nya rön berättar att ränder i olika miljöer och på kläder kan orsaka anfall hos känsliga personer. Att andra mönster som exempelvis prickar skulle ge migrän har inte professorn hört talas om.”
FAKTA OM MIGRÄN
Femton procent av alla kvinnor och sex procent av alla män i Sverige lider av migrän. Det blir över en miljon svenskar grovt räknat.
’Migrän finns med på WHO:s lista över de 20 mest invalidiserande sjukdomarna och drabbar i synnerhet människor under 45 år. Men migrän kan debutera i tidiga barnaår, och finns hos drygt 1 procent av alla 7-åringar enligt en svensk undersökning.
Sjukdomen medför mycket sjukfrånvaro och är därför ett samhällsekonomiskt problem.
Under ett migränanfall blir en del människor hjälpta av vanliga huvudvärkstabletter, men för många räcker det inte. De kan få medicin speciellt mot migrän, bland annat så kallade triptaner. Triptaner är dock VÄLDIGT DYRA! En migränpatient har i genomsnitt en kostnad på drygt 3 500 kronor varje år varav drygt 1 000 kronor hänför sig till receptbelagda läkemedel:
Migrän är ärftligt. Risken för att barn ska utveckla migrän är omkring 70 procent om båda föräldrarna har migrän och cirka 45 procent om en av föräldrarna har migrän.
Patienter som betraktas ha medelsvår eller svår migrän har drygt 20 migränanfall per år och anfallen varar 6-12 timmar. 96 procent av patienterna anser sig vara svårt eller måttligt handikappade av sjukdomen.
Vi får ju hoppas att dina eller Karin Olssons barn aldrig kommer att drabbas av den här ganska så vanliga och invalidiserande sjukdomen.

Jag måste säga att jag är lite förvånad över detta inlägg. Kan liksom du inte släppa ämnet än..
Jag har tidigare beundrat den solidaritet som du har förespråkat gentemot alkoholister och deras ungar. Varför skulle vi andra friska inte ha hänsyn så att alla kan må bra? Även alkoholister med familjer..
Nu när du själv är på den ”andra sidan” är solidariteten inte längre lika självklar. Bara en sån enkel sak att inte klä sina ungar i randiga kläder så att dagisfröken slipper sin migrän är tydligen FÖR MYCKET BEGÄRT. Som om alla ungars garderob skulle huvudsakligen bestå av svart-vit-randiga plagg. Att avstå från dessa på dagiset skulle innebära en ”helt ny garderob” – eller?
Att ta hänsyn till sina medmänniskor och deras tillkortakommanden (icke självvållade dessutom) är TRYGGHETSNARKOMANI – enligt dig. Jag förstår inte hur du menar. Är det dagisfrökens trygghet du pratar om eller barnens trygghet att veta att dagisfröken slipper bli sjukskriven?
Märker du hur lätt det att avslöja sin egen intolerans? Man skrapar bara lite på ytan.. Alla andra ska ta hänsyn till det som är viktigt för dig (alkoholen) men du kan gott skita i det som vållar obehag och huvudvärk hos andra. Du kan t.o.m. förlöjliga dagisfrökens sjukdom som trots allt måste anser drabba lika många familjer som alkoholismen gör i Sverige.
Folk skrattar åt er när du och Katerina Janouch vill förbjuda alkoholen bara därför att just era familjer eller ni själva är drabbade. Nu när du själv skulle kunna tänka på någon annans bästa gör du likadant. Du raljerar och pratar om den ”tokiga rektorn”.. Känner du igen dig själv i henne?
Tydligen är det en mänsklig rättighet att barn får klär sig randigt – och deras föräldrar även i fortsättningen får supa sig fulla.