Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Va? Gör folk sånt?! – Hillevi Wahl

Va? Gör folk sånt?!

Monica skriver om vab-fusket:

”Jag är som du. Har aldrig vabbat och förstod inte hur man fuskar förrän än kollega konstaterade att det i deras familj fanns för lite pengar just den månaden. Så de var ”tvugna” att vabba några dagar… Och onej, det betydde inte fler gemensamma dagar med de ”friska” barnen utan endast en anmälan till försäkringskassan om ersättning som var felaktig pga att kollegan jobbade ju dessa vab-dagar.”

Svar: Men va? Gör folk sånt? På riktigt? Men är de där knäppgökarna vanliga? Är det inte bara rötäggen som alla pratar om?
Jag kanske är naiv, men jag har aldrig hört talas om det här, vare sig i bekantskapskretsen eller annars, förrän nu när debatten verkar gå till ytterligheter i tidningarna.

3 kommentarer

Man tappar tron på folks rättsuppfattning när sådant här händer.. Arbetar man dessutom som lärare anser jag att man på något sätt borde agera som bra förebild, eftersom man lär barnen ”rätt och fel”. Det är ”fel” att stjäla från den gemensamma kassan som är menad som en försäkring för de som verkligen har sjuka barn..
Problemet var att när hon sa detta var den INGEN som reagerade på något sätt. INGEN höjde ögonbrynen. INGEN moraliserade hennes beteende. Jag trodde först att hon skojade och skrattade lite. Sedan fattade jag att hon menade på allvar. Och även det att hon ansåg sig vara ”tvungen” att vabba. ”Tvungen” eftersom hon och mannen hade planerat utgifterna lite galet.. Herregud! 😮
Jag hade innan detta trott att bidragsfusket var propaganda påhittad av moderaterna, men icke som icke.
Jag har ingen aning om hur mycket pengar detta kan tänkas handla om, men jag anser samtidigt att oavsett om det kommer att kosta 50 miljoner att sättas dit de som fuskas då ska vi göra det!
Jag vill även påpeka att jag mår minst lika illa av fusket som t.ex. familjen Borelius utövade. Att prata om de höga skatterna och samtidigt inte betala ett korvöre själv från sina miljoninkomster låter illa i mina öron..

Nu när jag läser detta själv blir jag dessutom ännu mer misstänksam eftersom jag förstår att ifall man har ont om pengar just nu och känner sig därmed ”tvungen” att vabba hjälper det föga eftersom pengarna så vitt jag förstår inte kommer samma månad utan kan dröja.. alltså måste hon helst enkelt ha satt detta i system när hon PLANERAR sina inkomster för nästa eller nästnästa månad.. skrämmande.

Man häpnar! Att folk fuskar må vara en sak, men sitta och prata om det öppet och helt skamlöst som omm det vore något normalt?
För oförutsedda utgifter i slutet av månaden kan man ha ett kreditkort.
Sedan är det så, otroligt nog, att om man anmäler VAB via internet, så kommer pengarna två bankdagar senare in på kontot. Ingen fördröjning till nästa månad alls! Vilket kanske i sig kan vara extra lockande? Kanske borde man av ren princip inte få pengarna förrän minst en vecka efter anmäld och begärd föräldrapenning?