Bakvänt i hjärnan?

Jag undrar över ett fenomen i barnens hjärnor.
Elliot, fyra och ett halvt, har skrivit bokstäver och siffror länge. Helt perfekt.
Men så plötsligt, för ett par månader sedan, började han plötsligt skriva alla siffror bak-och-fram!
Jag påpekade detta lite försiktigt, men han verkar inte se det jag ser, och jag förstår nu att detta är en fas som alla i den här åldern genomgår.
Intressant.
Men vad är det som händer i hjärnan i den här åldern? Kopplas det ihop trådar i hjärnan som blir lite spegelvända? Någon som vet?

2 kommentarer

Jag är ingen expert, men enligt min fru som kan sånt där, så är det i den åldern fortfarande nästan som en bild man ritar. Vilket håll man ritar den på spelar inte så stor roll, och det kanske till och med är så att han tycker han är extra duktig som klarar att ”rita” spegelvänt.

Det är inget som uppstår specifikt i den åldern utan ”fenomenet” beror på att hjärnan inte är färdigutvecklad. Barn upp till ca 7-8 års åldern kan inte skilja på ”rättvända” och ”spegelvända” saker. Deras hjärna uppfattar sakerna som likadana. Det är därför yngre barn skriver bokstäver och siffror åt bägge hållen, men även orsaken till att de sätter skor/vantar på fel fot/hand etc. Anledningen till att din son inte förstår/ser vad du menar när du påpekar att det är spegelvänt, är för att det i hans hjärna ser likadant ut. Det går inte att lära ett barn att göra dessa saker rätt utan det faller på plats naturligt när de blir äldre och hjärnan ”mognar klart”.