Min städhjälp får betalt i natura

Jag avskyr att städa. Det där dånande ljudet från dammsugaren ger mig migrän. Putsa fönster vet jag inte när jag gjorde senast och den enda anledningen till att jag skurar golven då och då är för att det är så avslöjande att se barnens byxor när de krupit tvärs över vardagsrummet.

Kan man göra vårstädningen roligare? undrar Inger från Osby.
Tja, det skulle väl möjligtvis vara att hyra in någon trevlig och pratglad städhjälp. Om man har råd. Själv brukar jag hyra in min man. Och betala i natura. Det är ganska trevligt. Men toaletten får jag skura själv. Varför är det så?
Skulle det vara för att vi kvinnor är ergonomiskt mest lämpade att vira kroppen tre varv runt toalettkröken samtidigt som vi försöker komma åt smutsen med en diskborste? Tror inte det, va? Vi svettas, stånkar och dunkar huvudet i klosetten minst lika mycket som vilken jämställd man som helst.

Jag försökte faktiskt göra något åt det där med dammsugaren. Min man sa att det har kommit maskiner på marknaden som inte låter någonting alls. Jippie! tänkte jag. Men efter otaliga timmar framför datorn kom vi fram till att de dammsugarna knappt går att få tag i.
”Visst, det är jättelätt att tillverka dem. Men de går inte att sälja. Det är ingen som vill köpa tysta dammsugare”, förklarar fabrikanterna.
”Kunderna vill att det ska höras att det händer någonting. Att det rasslar till när det åker in grus och smörgåssmulor. Det är därför vi har ljuddesign. Så att det låter precis som kunderna är vana vid, så att de blir tillfredsställda. Det ska höras att det blir rent!”

Vi köpte till slut den tystaste maskinen vi hittade. Med specialvinklade rör, så det hörs när matresterna studsar. Och med vilken man kan reglera ljudvolymen själv. Men det enda som blev roligare med den, var att titta på ettåringen när han använder dammsugaren som hårfön! Bara det är värt tvåtusen kronor. Visste ni förresten att man kan prenumerera på dammsugarpåsar? Jodå, allt går med internet.

Man kan också välja att bli vän med sin röra. Och se den som en tillgång. Enligt boken A perfect mess, som blivit mycket omskriven i USA, så kommer det en oerhörd kreativitet och nytänkande ur ett rörigt hem. Titta bara på forskarnas bokhyllor, där allt ligger huller om buller. Vi som har småbarn, vet ju att vi ofta hittar böcker och andra skatter som vi hade glömt att vi hade, när vi försöker trycka in allt i bokhyllan igen. Och betänk att vi inte ens hade haft penicillinet om inte någon slarvig forskare hade glömt sin lilla bakterieodling på ett skrivbord över en långhelg.
Men visst, om man inte är ute efter ett nobelpris och vill ha bakterier som växer över hela lägenheten så måste man fram med skurborsten ibland.
Städproffsen tipsar då om att engagera hela familjen, (och inse att alla inte städar på samma sätt), att uppgradera städskåpet, köpa mirakeltrasor och golvmoppar i leopardmöster för att göra städningen mer lustfylld – och att sätta på sin favoritmusik. Vad sägs om Cleaning out the closet, med Eminem, Mamma är lik som mamma – eller vad som helst ur musikalen Rent?