Tysk sociolog: Dagis är jättefarligt

”Var tredje svenskt barn är psykiskt stört. Anledningen är att de går på dagis.”
Det hävdade den tyske sociologen Gabriela Kuby under en tv-debatt om tysk familjepolitik, skriver Svenskan.
Right. Tyskland är ju verkligen ett föregångsland i allt.
Men det är visst den allmänna andan: Kvinnorna ska tillbaka till spisen. Vi hann faktiskt inte så långt, innan den nya högervågen kom. Nämnde jag att lite katolska biskopar var inblandande också? Surprise, surprise. Så här säger en av dem, Walter Mixa:
”Daghemmen reducerar kvinnorna till födslomaskiner.”
Och hey, när vi ändå är igång kan vi kasta in en tysk företagsledare också, Wolfgang Grupp:
”En riktig mor tjänar gärna mindre om hon helt och hållet kan gå upp i sin modersroll. I vårt företag är det förbjudet för män att ens fråga om de kan ta pappaledigt. Männen har ju viktiga uppgifter att sköta.”
Ni kan börja skratta nu.

5 kommentarer

Hej Hillevi,
som svensk bosatt i Tyskland med en liten kill (snart tre år) känner jag att jag måste kommentera inlägget om den tyska familjepolitiken, som jag självklart följer med mycket stort intresse.
Visst kan dessa lösryckta påståenden kännas som värst stenåldern och visst är Tyskland långt efter Sverige. Men det är enormt positivt att det har startats en debatt! Hitills har det inte gjorts någonting. I år infördes en föräldrapenning och nu ska man ygga ut antalet dagisplatser. Det händer alltså något i stenålders-Tyskland och debatten förs i alla medier dagligen! Att då en ultrakonservativ biskop och försoffade företagsledare i svensk media lyfts fram mer är de som verkligen vill förändra något är ju självklart. Jag ser förändringen i Tyskland och debatten som enormt positiv. ÄNTLIGEN!

Ja, fordomar har man ju manga om manniskor fran olika lander. Sjalv ar jag bosatt i Frankrike men umgas med en hel del tyskar. Och jag hade nog trott att tyskarna skulle vara lite mer lika oss svenskar, pa de flesta omraden, tex jamstalldhet, an vad fransmannen ar. Men nar det galler just detta omrade verkar faktiskt tyskarna vara hopplost efter, t o m de latinska landerna. Har i Frankrike har iofs varken kvinnor eller man ratt till mer an tre manaders barnledighet (kvinnan da, mannen har tio dagar vid fodseln). Om man nu kan kalla det jamlikt 🙂 Men acceptansen verkar vara mycket storre mot kvinnor som borjar jobba da, medan det i Tyskland ar kutym att kvinnorna ar hemma i minst tre ar per barn.